Schimbarea la față a litoralului românesc. Riviera Românească promite un sezon estival de senzație

Am fost recent pe litoralul nostru, într-un infotrip organizat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) timp de trei zile, în care am vizitat complexuri hoteliere și am avut agenda plină cu activități care pot umple cu succes un sejur la mare.

Merg cu plăcere la noi la mare când vine vorba de o plimbare de weekend sau de o zi, indiferent de sezon. Nu aș alege neapărat să-mi petrec un sejur pentru că îmi place să descopăr locuri noi și aleg mereu alte destinații, inclusiv când vine vorba de litoral. Vara merg pentru plajă, iar iarna pentru hotelurile care au centre spa.

Hoteluri noi și moderne se lansează la începutul sezonului

Sudul litoralului s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani, deși încă mai sunt multe de făcut pentru o față cu adevărat nouă, care să atragă turiști din alte categorii decât familiile cu copii. După cum ne-a explicat Aurelian Marin, care deschide primul hotel de lanț de pe litoral, publicul principal este format din familii cu copii, iar la polul opus sunt turiștii străini, care sunt relativ puțini la număr. Hotelierii și autoritățile locale fac însă eforturi pentru a echilibra această situație, inclusiv prin investițiile în aeroportul Tuzla, care operează curse charter, cât și prin aeroportul Mihail Koglniceanu și prin punerea la dispoziție de autobuze shuttle care să faciliteze transportul străinilor la aeroport.

Dintre stațiuni, Mamaia și Mamaia Nord sunt în topul preferințelor turiștilor, urmate de Eforie Nord, Venus, Neptun-Olimp, Jupiter, Saturn, Cap Aurora, Costinești, Vama Veche, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia.

În Mamaia Nord se vor deschide trei hoteluri de patru stele, printre care hotelurile de lanț internațional Crowne Plaza și Radisson Blu. Având în vedere facilitățile pe care le oferă acestea în alte orașe, este un plus pentru nordul litoralului pe timp de iarnă, când opțiunile sunt puține și nu extraordinar de moderne.

Pentru cei vor să se cazeze în Constanța, chiar în centrul vechi al orașului, veștile sunt la fel de bune: se va deschide hotelul Lupa by Bueno, cu 32 de camere, care are un punct de atracție unic: vestigiile vechii cetăți Tomis, aflate sub clădire, au fost integrate în designul hotelului și sunt vizibile în zona restaurantului. Dintre toate locurile vizitate, acesta a fost favoritul meu și o să revin cu siguranță când se va deschide.

Pentru cazare în sudul litoralului, la jumătatea lui iunie se deschide primul hotel de lanț, Ibis Styles Venus, operat în sistem de franciză de compania Paradis Hotels&Resorts. Hotelul va avea 172 de camere, iar unul dintre punctele sale forte este designul de inspirație tropicală, care se regăsește inclusiv în zona piscinei exterioare. Hotelul este vesel și plin de culoare, iar restaurantul este o mini-junglă de care sigur copiii vor fi încântați.

Ce spun reprezentanții industriei

Adrian Voican, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT): ”Riviera Sud va fi un brand, va avea o personalitate. Evenimente avem, capacitate de cazare avem , infrastructura se dezvoltă. Avem un aeroport internațional, avem aeroportul de la Kogălniceanu, va fi bucata de autostradă cât de curând, astfel încât să ocolim blocajul de la Eforie. Avem autorități locale, turoperatori, agenții de turism, de evenimente, hoteluri – suntem toți aici pentru turist. Și vrem să trecem de la 1,5 milioane de turiști pe litoral la 2 milioane. Și de la foarte puțini turiști străini la foarte mulți.”.

Sebastian Puznava, vicepreședinte OMD Mamaia Constanța: ”Stațiunea Mamaia este o stațiune care se dezvoltă în continuare, cu toate că uneori se crede că nu. Urmează să se deschidă în Mamaia trei hoteluri de patru stele, un hotel de lanț internațional, Crowne Plaza. În ultimii doi ani de zile s-au renovat hoteluri de trei și de patru stele aici la Mamaia și în continuare sunt investiții noi pentru a acorda facilități și o bunăstare turiștilor care vin în destinația Mamaia ConstanțaÎn stațiunea Mamaia, pe lângă investițiile care se desfășoară în momentul de față, trebuie precizat faptul că ne dezvoltăm și pe zona de wellness și wellbeing, deoarece hotelul Siret din Mamaia este primul hotel în care o astfel de bază și-a deschis porțile, în completarea celorlalte hoteluri în care se oferă facilități de acest tip prin spa-uri și piscine interioare, locuri în care inclusiv pe perioada iernii am avut turiști. Puțini, ce-i drept, însă sperăm ca printr-o politică comună a noastră, ca OMD-uri, ca federație, împreună cu partenerii și Ministerul, să găsim soluția prin care sezonul estival să se extindă. Este o dorință a noastră de foarte mult timp, în momentul de față, presimt că putem face ceva, având în vedere că și factorii locali sunt implicați”.

Ce să faci pe litoral

Plimbare cu ambarcațiuni de diverse tipuri (catamaran, velier, yacht) din portul turistic Mangalia. Ambarcațiunile pot fi închiriate în funcție de preferințele grupului de turiști, iar la bord există inclusiv servicii de prezentări de vinuri cu somelier.

Tur ghidat în centrul vechi al Constanței. De bifat neapărat este Constanța Walking Tour cu Diana Slav, pe care am cunoscut-o de la evenimentul Vinuri și bucate dobrogene Vinul.ro din 2019 și mi-a rămas întipărită plimbarea pe care am făcut-o împreună, cu o sumedenie de explicații și de povești care fac timpul să zboare pe nesimțite. Am reeditat acum doar o parte din tur, din lipsa timpului, însă Diana e la fel de excepțional documentată și simpatică (între timp are și diplomă de somelier, așa că o puteți găsi și la bordul ambarcațiunilor din marina Mangalia).

Plimbare cu telegondola. De mulți ani, nu doar la munte avem telegondole, ci și la mare, unde turiștii pot face o scurtă călătorie deasupra stațiunii Mamaia. O plimbare cu telegondola durează 8 – 12 minute și se desfășoară pe o lungime de 2 kilometrii între hotel Perla și Cazino, pe ambele sensuri. În timpul călătoriei, cabinele circulă la o înălțime maximă de 50 de metri, trecând pe deasupra celor mai înalte hoteluri ale stațiunii.

Vedere din roata panoramică. Roata panoramică „Tomis Eye”, inițial instalată în urmă cu patru ani în parcarea de la Poarta 1, a fost repornită și funcționează în Portul Turistic Tomis din Constanța. Puteți vedea de la înălțime portul, faleza, Cazinoul și plaja.

Spectacol la Delfinariu. Nu știu cum de n-am ajuns până acum vreodată (nici măcar în copilărie) la spectacolele de la Delfinariu. Show-ul a fost superb, iar premiera a fost participarea celui mai mic membru al echipei, delfinul Baby, care s-a născut în martie. Super atracție, mai ales pentru cei mici!

Lasă un răspuns