Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor la Casa Timiș – ”Istorie & tradiții” cu vinuri medaliate

Pentru al treilea an consecutiv, Casa Timiș a organizat un eveniment dedicat Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România, care se sărbătorește în fiecare an în prima duminică a lunii octombrie. La fel ca la ediția de anul trecut, am ales această seară specială pentru a anunța podiumul medaliaților la Premiile de Excelență Vinul.ro 2022 (ediția cu numărul 14).

Strunga Winery și Casa Timiș și-au adjudecat cele două Mari Medalii de Aur la PDE 2022

Feteasca neagră 2020 de la Strunga Winery și Cabernet Sauvignon & Fetească neagră 2014 de la Casa Timiș au fost distinse cu cele mai strălucitoare medalii, respectiv Mare Medalie de Aur (peste 95 de puncte de la comisiile de jurați).

”Unul dintre motivele de mândrie pe care le avem sunt vinurile și, în această seară, unul dintre motivele de mândrie ale celor de la Casa Timiș sunt vinurile. La concursul de vinuri organizat de noi săptămâna trecută, au fost marii câștigători, cu patru medalii pentru vinuri pe care le veți degusta la această masă.” (Cezar Ioan)

Cristina Timiș, owner al resortului Casa Timiș, a cărei amprentă se vede în expansiunea fulminantă și spectaculoasă a locației din ultimii doi ani (după cum se poate observa și în filmările cu drona realizate la Premii de Călin Stan), a primit de la noi cele patru medalii obținute de vinurile înscrise de Casa Timiș în competiția de pe 27 septembrie.

Suntem mândri că am dat startul sărbătoririi, în 2020, a Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor, pentru că semnifică o zi ce promovează valori deosebit de importante. Gastronomia și vinul unei țări sunt parte din patrimoniul cultural, sunt parte din identitatea noastră de neam, sunt prima identitate cu care se întâlnește orice turist care vine în România. La Casa Timiș iubim, promovăm, cultivăm și transmitem tradiții. Ne dorim să îi avem alături pe toți cei cate promovează aceste valori ale identității naționale.” (Cristina Timiș)

Meniul pregătit de Chef Nico Lontras s-a intitulat anul acesta Istorie & tradiții

Meniul special gândit de Nico Lontras, Executive Chef al Casei Timiș, a avut anul acesta tema ”Istorie & tradiții” și a fost bazat pe rețete vechi, răsfoite și reinterpretate cu măiestria cu care ne-a obișnuit. Meniul din 2020 a fost conceput de echipa lui Nico sub imperiul ”Emoțiilor” unui nou început la resortul din Dealu Mare, iar cel din 2021 a fost construit în jurul ideii de ”Acasă”, Casa Timiș reprezentând căminul perfect pentru exprimarea creativitatății și talentului său.

Fiecare rețetă din această seară are o poveste, fiecare preparat se conectează la preparatele din vechile cărți de bucate. Am luat rețete pe care le-am pus în valoare așa cum am știut eu mai bine”. (Nico Lontras)

Gastronomia românească este mult mai surprinzătoare decât tindem noi să credem. Avem rețete publicate cam de pe timpul mamei lui Mihai Viteazu. Sute de rețete. Pare că noi nu avem lucruri, dar le avem. De șase ani și jumătate mă ocup exclusiv de studierea gastronomiei românești, teza mea principală este să demonstrez că avem gastronomie.” (Cosmin Dragomir)

Am savurat un 5 Course Menu, care a debutat cu o degustare de patru tipuri de unt, deja consacrată în meniul locației – unt cu ardei iute, leuștean, trufe și vin roșu – și cu un aperitiv cu mangaliță și caviar de ceapă roșie murată. Alături s-a potrivit efervescența spumantului Rhein.

Celelalte preparate au fost însoțite de vinurile Casei Timiș, printre care și un vin alb de senzație, Tămâioasă Românească & Fetească Albă Casa Timiș 2015 (da, ați citit bine, 2015), surprinzător de echilibrat, aromat și onctuos, deși trecut de prima tinerețe. Întrebați de el dacă ajungeți în zonă!

A urmat un Păstrăv afumat în ,,sos românesc” (o rețetă din 1926), cu caviar și semințe de dovleac și pâine cu pasta picantă de jumări combinată cu sorbetto de castraveți murați (la edițiile trecute ne-am răsfățat papilele cu sorbetto de țuică cu lavandă, care dă bine chiar și la fiolă și care rămâne preferatul meu, deși și acesta e de repetat).

La main course s-a mai deschis un nasture de la sacou și s-a gustat plăcintă cu calcan, saramură de raci şi spanac și friptura de miel ”ca la Ploiești” cu pralină de mămăligă și trufe.

Chocolate Oblivion: budincă de ciocolată după o rețetă a lui Kogălniceanu & GW Opus Fabula

În cazul meu, desertul continuă să rămână favoritul oricărei mese și, în consecință, am păstrat loc pentru porția de budincă aerată din ciocolată (o rețetă a lui Kogălniceanu, de la 1841), cu înghețată cu mac și lapte nepasteurizat și sos de fragi. De data aceasta, complementară cu textura și dulceața preparatului a fost Feteasca neagră demidulce de la Gramofon Wine, Opus Fabula. Da, da, știu, connaisseurii nu beau vinuri cu rest de zahăr. Lăsați ifosele și încercați-l, mai ales lângă acest desert !

Cui se datorează tot acest răsfăț culinar (decadență)? Celor trei domni care au pus țara la cale la o bere. Cezar Ioan (publisher Vinul.ro, aka Connaisseur fără ifose), Cosmin Dragomir (istoric culinar, aka Curatorul de Zacuscă) și Nico Lontras, Executive Chef al Casei Timiș (care face magie în farfurie). După organizarea Congresului de Gastronomie și Vin, pasiunea lor a depășit ițele încâlcite ale legislației și autorităților și s-a materializat în Ziua Gastronomiei și Vinurilor din România, celebrată anual în prima duminică a lui octombrie. Casa Timiș a devenit în urmă cu doi ani prima locație care a sărbătorit oficial această zi, iar gazdele au păstrat tradiția și s-au ținut de promisiunea repetării organizării acestui eveniment.

Așa cum obișnuim să spunem – de când suntem parte din povestea #DealuMare și promovăm zona cu fiecare ocazie – totul a fost și de această dată #PesteAșteptări, de la gazdele primitoare și locurile magice, până la preparatele exclusiviste și vinurile medaliate.

Să ne vedem tot #pesteasteptari și în 2023. Show must go on !

Lasă un răspuns