#CORKSUP. Evenimentele săptămânii la Corks: Fiorenzo Rista și Inițiere în lumea vinului

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost plină de evenimente la Corks, care s-au lăsat cu multe sticle deschise și la fel de multe povești despre vinuri și oamenii care le făuresc cu măiestrie. Una dintre personalitățile marcante ale vinului românesc, enologul Fiorenzo Rista ne-a fermecat cu prezența și cu vinurile sale, la evenimentul din 9 martie dedicat cramei Viile Metamorfosis. Sâmbătă, 11 martie, împreună cu Svetlana Matvievici, am organizat primul eveniment de ”Inițiere în lumea vinului”, o lecție deschisă fără ifose, cu tips&tricks-uri de connaisseuri pentru iubitorii de vin.

THE WINES. THE WINEMAKER. THE LEGEND – FIORENZO RISTA

Fiorenzo Rista este o adevărată legendă a vinului românesc, un showman care pentru mulți nu mai are nevoie de nicio prezentare. Enolog și co-proprietar al Viilor Metamorfosis, un italiano vero îndrăgostit de oamenii si de soiurile de struguri din Romania, a cărui amprentă inconfundabilă o poartă vinuri legendare ca Soare, Prince Mircea, Cantus Primus. A scris istorie cu Negru de Dragășani în Dealu Mare, reconfirmând potențialul valoros al soiurilor noastre.

Fiorenzo Rista, pentru Vinul.ro: “În afară de vie, de crame, sunt îndrăgostit de oamenii de aici. Terroir nu e o noțiune care înseamnă doar sol, climă, soiuri. Terroir-ul înseamnă și oamenii, modul în care lucrează ei via. Eu m-am adaptat, pentru că nu are sens să imporți un mod de lucru din alta țară, câtă vreme aici există o tradiție care a dat rezultate. Și ce tradiție!“.

La evenimentul de joi am degustat Sauvignon Blanc Colțul Pietrei 2021, Chardonnay Colțul Pietrei 2022, Rose Colțul Pietrei 2021 (Rose-ul 2020 a fost premiat cu Argint la Premiile de Excelență din 2021, găsiți aici un review detaliat), Fetească Neagră Via Marchizului 2020 și Cabernet Sauvignon Cantus Primus 2017 (CS Cantus Primus a fost primul vin produs, în 2007, de Viile Metamorfosis). Pairingul a fost cu Ciulama de hribi și ghebe stinse cu vin (pentru Chardonnay), Rață cu păstârnac caramelizat și dulceață de fructe de pădure (rose) și Iepure înnăbușit cu legume și verdețuri (Cabernet Sauvignon).

Inițiere în lumea vinului – La Corks, vinul NU mai are secrete !

Sâmbătă am avut din nou întâlnire cu vinul și prietenii săi, de data aceasta la un eveniment de „inițiere” în această lume fascinantă. Am conceput, împreună cu cei de la CORKS și Svetlana Matvievici, o serie de mini-lecții deschise, de cunoaștere și discuții în jurul actorului principal – VINUL. Am pornit de la ideea că ne pasionează vinul, ne pricepem (destul de bine) la el și ne-ar plăcea să împărtășim și altora din pasiunea noastră, în cadrul unor evenimente fără ifose, fără prejudecăți și, mai ales, fără pompă de prisos.

Vinurile pregătite de mine și Svetlana pentru episodul-pilot al acestei serii de evenimente au fost de la crame din România și din Republica Moldova: Crama Thesaurus, Chateau Cristi, I M Winery și Enoteria Platon. Am avut Sauvignon Blanc Single Vineyard, Pinot Noir Amadoc, Thesaurus Reserve 2017 (toate trei etichetele de la crama Thesaurus), Chardonnay Chateau Cristi, Rose I M Winery, Cuvee Rouge 2018 și Cuvee Rouge 2019 (Enoteria Platon).

Am ales vinurile de la Thesaurus (situată în Banat – Dealurile Silagiului) în urma unei întâlniri recente cu reprezentanții cramei, la care am avut ocazia să degustăm două vinuri de senzație: UpGrape Special Reserve 2018 și Thesaurus Reserve 2017.

Reserve 2017 – cupaj obținut din Shiraz, Merlot și Cabernet Sauvignon, elegant, echilibrat și bogat în arome specifice fiecărui soi din care este compus. Culoare intensă, rubiniu închis, corp bine susținut, gust fructat (cireșe negre, fructe de pădure) și condimentat (piper, cuișoare).

Amadoc Pinot Noir 2020 – monocepage extrem de elegant, foarte pe placul doamnelor prezente la degustare, care i-au apreciat ”finețea asemănătoare unei rochii vaporoase” și fructuozitatea savuroasă (zmeură, cireșe coapte, dulceață de căpșune).

Sauvignon Blanc Single Vineyard 2020 – tot un monocepage, obținut din struguri de pe o singură parcelă (de aici și denumirea), cu arome ierboase, proaspete, de flori de soc, ardei gras verde și lime.

Vă așteptăm și data viitoare cu o altă selecție de vinuri și cu multe surprize și vă promitem o incursiune accesibilă și multi-senzorială, în urma căreia cu siguranță veți deveni la fel de curioși și pasionați de vin ca și noi. Povestim, degustăm și facem schimb de impresii, cu paharele pline cu vin și voie bună!

Lasă un răspuns