Premiile de Excelență Vinul.ro 2021 – 13 cu noroc

Anul acesta, Premiile de Excelență Vinul.ro au ajuns la cea de-a XIII-a ediție, care se pare că a fost una norocoasă, față de cea din 2020, la care recunosc că am avut ceva emoții cu organizarea, după ce am fost nevoiți să schimbăm întregul plan pe ultima sută de metri, din cauza restricțiilor. Pentru mine, este al treilea an când organizez împreună cu Cezar Premiile de Excelență. Pot să vă spun că nicio ediție nu a semănat cu cealaltă, iar provocările au fost de fiecare dată altele.

Din fericire, acum nu a mai fost cazul să schimbăm ceva, pentru că totul a mers conform planului inițial, iar evaluările au avut loc la o locație deosebită din Dealu Mare, Casa Timiș. Cele 156 de probe (plus contraprobele – chiar am și folosit una, după un defect de dop, deci sunt un detaliu extrem de important), de la 32 de crame din România, au ajuns tefere și nevătămate la locul faptei, după ce au fost numerotate, împărțite în serii și secretizate de mine și de Cezar, la o altă locație, din București (care ne este și birou zilnic), La Mama Ateneu. Toată operațiunea s-a desfășurat de-a lungul unei întregi săptămâni, timp în care am pus la punct absolut toate detaliile evenimentului și am făcut efectiv set-up-ul pentru ca invitații noștri să fie întâmpinați fără cusur (cred că ne-a și ieșit!).

27 de jurați (specialiști din industrie, de la membri ai Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, somelieri cunoscuți, manageri/proprietari de restaurante sau de winebaruri, educatori de vin și jurnaliști de profil, toți prieteni ai Vinul.ro, care au răspuns pozitiv la multe dintre demersurile noastre) au avut dificila misiune de a evalua în blind vinurile înscrise de cramele din România. Am decis ca anul acesta grila să fie una extrem de exigentă, tocmai pentru a ridica ștacheta concursului și pentru a avea rezultate cât mai relevante, care să reflecte cât mai corect radiografia cramelor din România.

Astfel, după aproximativ patru ore de dezbateri intense ale celor patru comisii de degustători, s-au acordat 71 de medalii – împărțite în Mari Medalii de Aur (peste 95 de puncte), Medalii de Aur (90-94), Medalii de Argint (85-89) și Best in Class. De asemenea, au fost acordate două premii speciale din partea FNDA și Eurosommelier.

Ediția aceasta am avut 5 Mari Medalii de Aur, 37 Medalii de Aur și 29 Medalii de Argint (cea mai mică notă medaliată a fost 88 puncte).

Cele cinci Mari Medalii de Aur (peste 95 de puncte) sunt:

Chardonnay Chateau Valvis 2020, Domeniile Sâmburești

Tămâioasă românească Premium 2019, Budureasca

Licorna Anno 5 – 1909 (Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon), Licorna Winehouse

Merlot Vizionar 2019, Domeniul Aristiței

Noble 5 2019 (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah), crama Budureasca

Lista completă a câștigătorilor o găsiți AICI.

La final, Chef Nico Lontras ne-a răsfățat, ca de obicei, cu preparatele sale din altă galaxie, pe care le-am savurat în decorul superb al Verandei dintre Vii (peisajul este frumos chiar și într-o zi mohorâtă, cum am prins noi, depinde ce ai în farfurie și în pahar când îl privești!).

Acestea fiind spuse, declarăm încheiate Premiile de Excelență Vinul.ro 2021, le urăm felicitări câștigătorilor și inspirație maximă winemakerilor pentru ediția următoare!

Photo credit – Călin Stan.