Experiență biodinamică & mirobolantă la crama Domeniul Bogdan

Pe principiul ”dacă nu ai drum la mare, ÎȚI FACE VINUL.RO!” (indiferent de ziua săptămânii sau anotimp), ne-am invitat gașca de prieteni (din lumea reală, dar deosebit de prezenți și influenți în spațiul virtual) pentru o experiență #biodinamică la crama dobrogeană Domeniul Bogdan, cu ocazia prezentării oficiale a sălii de degustări. Btw, am decis cu Cezar să o programăm strategic pentru ziua de luni, ca să ne invidieze lumea ce mișteaux încep la noi săptămânile :))

Din iulie, enoturiștii se pot bucura de o experiență completă la crama Domeniul Bogdan

Încep cu esențialul, în caz că nu aveți răbdare să citiți până la capăt: REȚINEȚI – de la jumătatea lunii iulie, crama, care este singura certificată ca biodinamică în România, își deschide porțile pentru enoturiști! Vă puteți bucura de un tur ghidat de reprezentanții cramei, degustarea unor vinuri din cisterne, dar și a unora îmbuteliate – convenționale, BIO și biodinamice – alături de platouri cu gustări și preparate locale.

Sala de degustare poate găzdui grupuri de maximum 30 de persoane

Programul de vizitare și detalii despre rezervări găsiți în curând pe site-ul www.domeniulbogdan.ro. Țineți cont că sala de degustări poate găzdui grupuri de până la 30 de persoane, iar vizita se face exclusiv cu rezervare prealabilă, confirmată de reprezentanții cramei.

Sala de degustare Domeniul Bogdan

Mâncare locală, vin local !

Ce a avut vizita noastră în meniu ? O selecție de vinuri BIO și biodinamice, asortată cu brânzeturi, plăcinte tătărești (cu brânză sărată / carne) și mezeluri artizanale de la Moș Iosif. În Connaisseur fără ifose, pe care ar fi bine să o cumpărați, dacă nu ați făcut-o deja, Cezar ne îndeamnă să ținem minte patru cuvinte: mâncare locală, vin local! Încercați, pe cât posibil, ca atunci când beți un vin dintr-o anumită zonă, să îl asortați cu preparate din zona respectivă, pentru o experiență completă.

Pe lângă vinurile degustate direct din tancuri sau butoaie – Tămâioasă Românească, Riesling, Merlot BIO, un Cabernet Sauvignon ediție super-ultra-limitată (un experiment al enologului Gabi Dulaschi, care ne-a surprins într-o altă vizită și cu un CS cu trufe care mie mi s-a părut g-e-n-i-a-l !), am savurat vinuri din gamele Primordial, semnată până de curând de regretatul enolog Philippe Cambie, ”enologul de 1.500 de puncte Parker” și Pătrar, care include exclusiv vinuri biodinamice. Preferatele mele au fost un superb Riesling de Rhin 2019 din gama Pătrar, încă nelansat, clasica Fetească Neagră Primordial 2020 și Cabernet Sauvignon 2019 Pătrar, piesa de rezistență a degustării, dar și a cramei.

Gama Pătrar, dedicată vinurilor biodinamice, este semnată de Dr Leonello Anello

Vinurile din gama Pătrar sunt exclusiv biodinamice și poartă semnătura specialistului italian în viticultură biodinamică Dr Leonello Anello. Dr. Leonello Anello profesează biodinamica din 1986 și a creat o metodă de lucru și un sistem de certificare propriu în acest domeniu – “I vini biodinamici” și este cel care îngrijește și certifică viile și vinurile biodinamice de la Domeniul Bogdan.

La un workshop pe care l-am organizat în urmă cu câțiva ani, Dr Leonello Anello ne-a explicat de ce merită un pic mai mult credit vinurile biodinamice (deși scepticii încă le contestă):

“Dacă vedem o pădure, ne întrebăm cine a udat-o, cine a fertilizat-o? Nimeni! Totul a făcut natura, fără ajutorul nimănui. La fel se întâmplă și cu vița-de-vie. Nu folosim substanțe chimice, doar ascultăm natura. Viile noastre se hrănesc doar cu ceea ce pământul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. Viței-de-vie nu îi lipsește nimic și, veți vedea, nici vinului! Când îl veți bea, veți înțelege, cu siguranță, ce înseamnă agricultura biodinamică.”

***

Ce sunt vinurile BIO/biodinamice?

Vinurile BIO sunt obținute fără folosirea îngrășămintelor sau pesticidelor chimice, iar în procesul de producție nu se folosește niciun ingredient sintetic.

În cazul vinurilor biodinamice, sunt respectate criteriile bio, dar regulile sunt mai stricte. Ca și la vinurile BIO, strugurii sunt obținuți prin procedee care nu folosesc substanțe de sinteză, iar vița-de-vie se cultivă pe soluri fertilizate prin menținerea echilibrului biologic natural. Lucrările în vie sunt etapizate în funcție de un anumit calendar care ține seama de fazele lunii, iar vinul este obținut fără substanțe sau biotehnologii în afara celor naturale.

Un studiu realizat în 2021 de Salonul Millesime BIO arată că 29% dintre consumatori includ vinuri BIO în obiceiurilor lor de consum. Trendul vinurilor “bio” și “biodinamice” începe să aibă o pondere tot mai însemnată în rândul consumatorilor.

Domeniul Bogdan este unul dintre puținii producători de vinuri certificate drept bio în România și singurul producător de vinuri “biodinamice”. Crama cultivă 154 de hectare de viță-de-vie lângă satul Peștera, iar printre gamele emblematice sunt Primordial, Cuvee Experience și Pătrar.

Lasă un răspuns