Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru pe social media (aproximativ 800 000 de folowers pe Instagram și aproape două milioane pe tiktok), a anunțat că în toamnă vine în România, în cadrul unui turneu în regiune, și are nevoie de ajutor pentru a descoperi patrimoniul gastronomic al fiecărei țări.
Desigur că în acest demers are nevoie de un ghid local care să îi fie alături în acele zile și să îi explice cu ce se mănâncă gastronomia respectivei țări. Ia ghiciți cine e cel mai potrivit ghid pentru vizita în România? Dragul nostru prieten și jurnalist culinar, înfocat Curator de Zacuscă și Colecționar de Sarmale, COSMIN DRAGOMIR!
Cosmin este autor și editor a numeroase cărți dedicate bucătăriei românești și unul dintre specialiștii români în bucătărie balcanică. Studiază și cercetează permanent istoria gastronomiei și ne bazăm pe el că ne ține la curent cu ce a mai aflat în domeniu. Sunt convinsă că și Balkan Dad se poate baza pe el, mai ales că și-a arătat cu entuziasm disponibilitatea de a-i fi gazdă sârbului.
“De fiecare dată când apare o astfel de oportunitate de a ne promova gastronomia îmi amintesc de episodul dezastruos cu Anthony Bourdain – No Reservation –și de fiecare dată sper să evităm greșelile din trecut. Aș fi bucuros, dar și onorat să aveți încredere în mine și să mă recomandați ca ghid. Tot ce trebuie să faceți e să dați tag contului meu de Instagram (cosmindragomir_gastroart) la videoul lui Balkan Dad (https://www.instagram.com/p/C7bFJJyAXTQ/ )”.
Cosmin Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de gastronomie din România. A fondat gastroart.ro și editura omonimă, a publicat volumele: Curatorul de zacuscă, Colecționarul de sarmale și împreună cu Adriana Sohodoleanu – Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi. Este co-inițiator al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, gazda podcastului Amintiri Gustoase (cel mai longeviv și cel mai ascultat podcast gastronomic de la noi).
Mai nou, scrie constant la weareromania.com (lansat de curând ca brand alternativ de promovare a gastronomiei românești), colaborează cu g4food.ro, eisberg.ro, gastroart.ro, zilesinopti.ro, mindcraftstories.ro, revistatomis.ro, cosmindragomir.ro.
Anul trecut, împreună cu jurnalistul Cristian Iohan Ștefănescu a petrecut mai multe luni în diferite țări din Balcani pentru un studiu regional de gastronomie comparată (proiect în curs de derulare).
A primit mai multe premii de excelență: Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism, webstock: (2021 – locul III Best Company Blog – Salata de vorbe pentru Eisberg: #simplyfresh; 2022 – locul II Best Branded Podcasts cu #amintirigustoase by Cronicari Digitali).
În prezent colecționează exponate pentru un viitor muzeu al sarmalelor și lucrează la mai multe cărți: una dedicată specificurilor regionale de la noi, un volum dedicat gastronomiei balcanice, o enciclopedie universală a sarmalelor, o cercetare despre burta de vită și o alta despre slănina de porc.