TOP BIOVinul.ro & Dulce și Aromat

Am ajuns în al treilea an de când organizăm primăvara cele două concursuri specializate BIOVinul.ro și Dulce&Aromat, iar topul vedetelor arată cam așa: 3 vinuri aromate și cu rest de zahăr au primit Mare Medalie de Aur (peste 95 puncte); 10 vinuri din aceeași categorie și alte 4 vinuri din categoria BIO au fost recompensate cu Medaliii de Aur (90-94,9 puncte), iar alte 5 au înregistrat punctaje de Aur fără să li se acorde aceste distincții – ca urmare a regulii autoimpuse de a nu medalia mai mult de 1/3 din totalul probelor înscrise.

Ca de obicei, gazdă ne-a fost restaurantul La Mama Ateneu din București, unde ne-am adunat încă de dimineață cu un scop nobil: identificarea vedetelor din două categorii de mare interes pentru public – BIO și Dulce & Aromat. Competiția (amicală, dar foarte serioasă) a fost una disputată la nivel calitativ înalt, evaluatorii având ocazia să descopere la fiecare cramă înscrisă vinuri bune și foarte bune. Ca de obicei, am secretizat probele, iar jurații au evaluat obiectiv, fără să le cunoască identitatea.

Cele două comisii au fost compuse din degustători autorizați, somelieri și comercianți de vinuri: Dr Arina Antoce, Profesor universitar la USAMV București, Dr Ing în Chimie alimentară (și importator de vinuri) Dana Pop, Adrian Dolghin, enolog la Via Viticola Sarica Niculițel, Președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați Marian Timofti, fondatorul și formatorul de somelieri Sergiu Nedelea (WineTaste.ro), Liviu Gheorghe DipWSET, Laura Copil, Ovidiu Logigan (wine barurile Vino și, respectiv, Corks), Mirela Mateescu (A46 Venue), Mihai Vasile (VinMagazin.ro), somelier Costi Drăgan, Carmina Nițescu (Winesday.ro), artistul conceptual, realizator al emisiunii pe teme de ecologie la RFI Zoli Toth.

MARI MEDALII DE AUR – VINURI AROMATE, CU REST DE ZAHĂR („Dulce & Aromat”)

  • Tămâioasă românească 2020 CUVEE LYSANDRE, SERVE Ceptura – decisive pentru reușita acestui vin au fost aromele de litchi și condimente, notele tămâioase și de cimbrișor și gustul lung și elegant
  • Busuioacă de Bohotin 2022 ROSE VERITE, Beciul Domnesc Compania – au impresionat olfactivul amintind de fructe exotice și dulceață de trandafiri și caracterul său condimentat, expresiv
  • Muscat Ottonel & Gewurztraminer 2019 CONTESSA, Villa Vinea – cei 4 ani de la recoltă și-au spus cuvântul prin arome complexe, vinul dovedindu-se bogat și expresiv gustativ

MEDALII DE AUR VINURI BIO

  • Sauvignon Blanc 2022 ORGANIC, Budureasca – evaluatorii au reținut îndeosebi aromele de grapefruit și lime și gustul echilibrat și persistent
  • Sauvignon Blanc & Riesling & Chardonnay 2022 DUH, Domeniul Bogdan – au impresionat aromele nuci și gustul elegant, plin
  • Muscat Ottonel & Tămâioasă românească 2021 VIILE METAMORFOSIS – olfactivul floral elegant și restul de zahăr care le susține în mod armonios au fost atuurile acestui cupaj
  • MERLOT ECOLOGIC 2022 SCDVV Bujoru – culoarea frumoasă rubinie, aromele și gustul proaspăt, plăcut fructat, au fost apreciate îndeosebi de către evaluatori

MEDALII DE AUR VINURI CU REST DE ZAHĂR (Dulce & Aromat)

  • Fetească regală 2022 RĂVAȘE, Crama Hermeziu – olfactiv amintind de pere, coacăze roșii și piersici; gustativ, impresii de fructe proaspete și piersică
  • Fetească albă & Tămâioasă românească 2021 ARROGANCE, Domeniile Franco Române – citric elegant, amintind de ananas proaspăt, și o bună extractivitate
  • Sauvignon Blanc 2022 RĂVAȘE, Crama Hermeziu – fin, floral, lung, gastronomic
  • BĂBEASCĂ GRI 2022, SCDVV Bujoru – olfactiv discret floral, fin; gustativ echlibrat
  • MUSCAT OTTONEL 2022, SCDVV Bujoru – un vin cu arome directe florale, o bună aciditate și echilibrat
  • Merlot & Cabernet Sauvignon VINUL CAVALERULUI ROSE 2022, SERVE Ceptura – condimentat, gastronomic
  • Fetească regală 2021 ECO DULCE, CRAMA LA SĂPATA – arome complexe, echilibru bun între aciditate și restul de zaharuri
  • Riesling de Rhin 2019 CUVEE MAXENCE, SERVE Ceptura – floral, elegant, lung
  • Traminer roz 2018 CASTEL JIDVEI CIB, Jidvei –  au impresionat complexitatea și bogăția aromatică și gustativă
  • Tămâioasă românească 2018 COMOARA PIVNIȚEI, Beciul Domnesc Compania – floral și vegetal aromatic

Lasă un răspuns