Campionul rose: Nedeea 2022 de la Vinarte, semnat de Iustin Urucu

Ladies and gents, după multe preselecții și îndelungi deliberări în finala disputată pe 14 mai, marele câștigător al Concursului de Vinuri Rose este…. un oltean veritabil de la crama Vinarte: cupajul din Băbească Neagră și Fetească Neagră – Nedeea rose 2022, semnat de enologul Iustin Urucu.

În finala concursului ajuns la a XI-a ediție au participat 15 vinuri, notate de jurați în trei etape: degustarea tuturor probelor, apoi redegustarea vinurilor din Top 7, urmată de redegustarea Top 3. Desigur că toate evaluările s-au făcut în blind, să nu avem vorbe la proces sau parti-pris-uri, iar vinurile au fost analizate cât se poate de obiectiv, conform unei fișe de evaluare care include punctaje pentru toate aspectele: vizual, olfactiv, gustativ.

Pe locurile doi și trei au fost MonRose, de la Crama Pandora și Reveria, de la Crama Strunga – locul 3). La categoria aromate, au fost evaluate trei vinuri, iar câștigător a fost Busuioaca Diamond, de la Domeniile Averești.

Evaluările au fost responsabilitatea celor trei comisii formate din câte 6 persoane, toate cu certificări și atestate în domeniu. I-am avut colegi în comisia din care am făcut parte pe Cătălin Păduraru, Laurențiu Horodnic, Carmina Nițescu și Marius Gheorghe.

Co-fondatorul Asociației Winelover România, Răzvan Stoenescu, cel care a inițiat concursul, a explicat că la această ediție unele crame nu au putut participa din cauza dificultății în aprovizionarea cu sticle și etichete sau existența unor stocuri nevândute din recolta precedentă care au dus la amânarea îmbutelierii recoltei 2022.

Concursul a fost organizat de Asociația WINELOVER România cu sprijinul Carrefour (sponsor Platinum), Dagmar Distribution (sponsor Gold), Da Bacco, Media Sat (sponsori Silver), Aqua Carpatica, Romanian Drink Service (Garrone), Document – your office partner, Asociația Blessing Hearts, Flexo, Haier, Winebook, VINARIUM, Vinul.Ro, restaurantele La Mama (parteneri).

Lasă un răspuns