Orice sărbătoare e un prilej binevenit să deschidem o sticlă cu vin, mai ales când suntem împreună cu cei dragi. Și cum life is too short to drink bad wine in bad company, profitați de ocazie să alegeți cele mai bune vinuri pe care să le împărțiți cu prietenii și familia. Festinul de Paște, cu mâncăruri tradiționale (friptură de miel, drob, cozonac și alte asemenea delicatese) merită o listă consistentă de vinuri liniștite și spumante, pe care le găsiți la Freshful. Inspiră-te din alegerile mele și bucură-te de sărbători efervescente !
Fetească Neagră Viile Metamorfosis
O Fetească Neagră reprezentantivă pentru Dealu Mare, elegantă, fructată și suculentă, semnată de enologul Fiorenzo Rista. Gust de prune uscate, cireșe negre și condimente, cu note subtile de vanilie. Post-gustul este plăcut și persistent. Merge cu mâncăruri românești, cu carne tocată, potrivite pentru mesele festive, așa că nu ezitați să beți un pahar cu o porție de sarmale.
Fetească Neagră La Cetate (Crama Oprișor)
Un vin catifelat, elegant, cu un gust dominat de arome de prună, cireașă, dar și note vegetale și lemn. Are un corp mediu, ceea ce îl face extrem de băubil. Asociați-l cu un platou cu mezeluri crud-uscate din vânat, brânzeturi cu gust mai domol, ghiveci călugăresc, gulaș de vită, carne de porc cu prune uscate sau plăcinte cu brânză dulce.
Unul dintre vinurile mele preferate, pe care îl obișnuiesc să îl beau destul de des împreună cu prietenii. Are gust de fructe roșii și negre foarte bine coapte, note discrete de lemn și chiar tabac. Este savuros și ușor de băut și de înțeles, numai bun pentru connaisseurii fără ifose. Merge cu preparate din carne de vită, cu garnitură de piure de trufe, cu lasagna, cotlete de berbecuț, cârnați de oaie, cârnați oltenești, quiche cu brânză și praz, clătite cu brânză și șuncă, pizza.
Acest vin din Dealu Mare, de la crama Davino, care dă tonul performanței în regiune, este ”peste așteptări”. Gust puternic și complex, de fructe roșii coapte, înnobilat de note de piele și lemn. Taninurile ferme îl fac un vin gastronomic, numai bun de băut cu un steak de vită medium-rare, cu rozmarin și sos de merișoare sau cu rață cu piure de trufe și sparanghel tras în unt.
Colțul Pietrei rose (Viile Metamorfosis)
Rose-ul Colțul Pietrei 2020 de la Viile Metamorfosis a fost distins cu Medalie de Argint la Premiile de Excelență Vinul.ro 2021. Vinul îmbină elegant caracteristicile fiecărui soi, fără ca vreunul să predomine în gust. Are arome fructate, este vibrant și versatil și poate fi asociat cu o mulțime de preparate culinare. Încercați-l cu fructe de mare, ravioli cu spanac și ricotta, buratta cu roșii și busuioc.
Castel Bolovanu Novac (VINARTE)
Acest Novac de la Vinarte a obținut distincția Best in Class la Premiile de Excelență Vinul.ro 2021. Obținut dintr-un soi identitar pentru Oltenia, vinul are un alcool moderat și un caracter fructat și lejer. Gustul este fructat, suculent, iar vinul este abordabil atât gustativ, cât și ca preț. Asociați-l cu risotto cu cârnați, cu tigaie picantă, cu paste Bolognese sau lasagna, dar și cu salam de biscuiți sau nuci de casă.
Cupaj roșu Domeniile Prince Matei
Un cupaj elegant, cu arome puternice de cireșe negre, prune și ciocolată neagră, care se îmbină armonios cu notele de vanilie. Merge asociat cu brânzeturi cu un gust mai complex (brânzeturi cu lavandă), cu paste cu sos de brânză sau cu beef tartar.
Eticheta Roșie Cabernet Sauvignon (Crama Oprișor)
Un Cabernet Sauvignon bine structurat, dens, catifelat, cu taninuri foarte bine coapte. Are note de fructe negre, grafit, coacăze negre, chiar și ceva condimente. Asociați-l cu cărnuri roșii, paste cu sos roșu cu carne, cârnați la cuptor, ciolan cu varză.
Castel Vlădoianu Fetească Neagră (Cotnari)
O Fetească Neagră cu un gust intens de prună uscată, alături de care regăsim și note vegetale, de ardei gras, dar și condimente – cuișoare. Taninurile sunt elegante, rotunjite, iar postgustul este lung și persistent. Merge în asociere cu preparate din carne de porc, la cuptor, cu sosuri nu foarte condimentate.
Atmosfera de Sărbători trebuie musai asociată cu bulele unui spumant, iar cel de la Carassia este un must have. Gustul său vibrant merge de minune cu aperitive unei mese festive, dar și la toast-ul final, așa că nu ezitați să ciocniți un pahar și să vă bucurați de aromele sale fresh.
Frâncușa de la Cotnari este un spumant deosebit de accesibil, atât ca gust, cât și ca preț. Cu arome crispy și fructate, de măr verde și citrice, merge în combinație cu un platou de brânzeturi cu pastă moale (Brie, capră, camembert).
Un Chardonnay cu un gust extrem de agreabil, rotunjit, onctuos, prin excelență gastronomic. Aromele sale complimentează o porție de paste cu sos alb, paste carbonara, un pește mai gras la cuptor (calcan), iepure la tavă cu măsline și praz.
Syrah Colțul Pietrei (Viile Metamorfosis)
Un Syrah de la Viile Metamorfosis fin și elegant, semnat de enologul Fiorenzo Rista. Gustul este dominat de note de cireașă neagră și cacao, cu arome discrete de vanilie și ceva piper. Încercați-l de sine stătător sau împreună cu preparate din carne de vânat sau cu un cheesecake cu ciocolată.
Un vin catifelat, învăluitor, easy drinkable și deloc agresiv. Gustul este expansiv, cu arome ierboase, dar și de fructe exotice. Asociați-l cu creveți, salată Cesar sau șnițel de curcan cu sos de brânză.
Sauvignon Blanc Colțul Pietrei (Viile Metamorfosis)
Un Sauvignon Blanc din Dealu Mare cu un gust complex, elegant și catifelat, cu arome de flori albe și note vegetale, de ardei gras verde. Merge cu mușchiuleț de porc, Gordon Bleu, ficăței la tigaie cu măr și coniac.
Un vin de excepție, semnat de enologul Iustin Urucu, medaliat cu aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2021. Este obținut din Cabernet Sauvignon vinificat în alb, are structura și corpolența unui vin roșu și prospețimea unuia alb. Are arome de fructe roșii și piersici coapte. Este proaspăt și are un postgust persistent. Merge cu mâncăruri mai consistente: sărmăluțe în foi de viță cu iaurt, risotto cremos cu ciuperci. Urdă sau caș proaspăt. La desert, încearcă-l cu cannoli cu ricotta.
Domeniile Franco-Române au una dintre cele mai bune Tămâioase dulci, în opinia mea, în care se îmbină armonios tipicitatea de soi, cu arome de gutuie și flori albe, cu dulceața și aciditatea. Complimentează perfect o cremă de zahăr ars sau o prăjitură cu gutui și mousse de vanilie.
Cabernet Sauvignon Vinul Cavalerului (SERVE)
Un Cabernet Sauvignon din Dealu Mare, cu un echilibru perfect între gust, structură și aciditate. Taninuri ferme, bine coapte, gust de fructe roșii și negre – coacăze negre, mure – și ceva note lemnoase. Merge în asociere cu carne de vită cu sos de merișoare, lasagna, paste cu sos Bolognese. Încercați-l și la desert, cu o tartă cu ciocolată neagră.
Gust gemos, bogat, de prună bine coaptă, vișină și ciocolată neagră, cu note subtile de vanilie datorită maturării în barrique. Taninurile sunt rotunjite, aciditatea echilibrată și postgustul – lung și persistent. Încercați-l cu vită la cuptor, piept de rață cu mere caramelizate, gulaș de vită sau cu un moelleux aux chocolat.
Cabernet Sauvignon SOARE (Vinarte)
SOARE – o adevărată bijuterie de la crama Vinarte, emblematic pentru categoria superpremiun din România. Am degustat anul trecut Soare 1999, semnat de enologul Iustin Urucu, care a fost o demonstrație de longevitate și spectaculozitate. Soare 2017 a primit de la Wine Advocate 93 puncte și un interval estimativ de consum până în 2037. Gustul este puternic, complex, de fructe supracoapte, ciocolată, tabac, piele și note de vanilie și piper. De încercat cu mâncăruri consistente: coaste cu sos barbeque, pastramă de oaie, cârnați la cuptor.