”Se poate trăi fără vin, dar nu merită deranjul!”

Universul magic al Cailor de la Letea i-a fermecat pe cei prezenți joia trecută la Corks. Pe lângă noua gamă de vinuri Princeps, personajele poveștii noastre au fost somelierul Dănuț Șendrea și creatorul vinurilor, enologul Adi Dolghin. Ideea evenimentului ne-a venit odată cu degustarea de vinuri en primeur pe care Liviu Grigorică, Adi Dolghin și Răzvan Jurca au ales, la sugestia lui Cezar, să o facă la Corks.

Degustarea gamei Princeps a inclus două vinuri albe, un rose și două roșii

Crama Via Viticola Sarica Niculițel, aflată în cea mai veche podgorie a Dobrogei, lângă dealurile Saricăi și ale Niculițelului, este o referință a pieței vinului din România, care îmbină cu succes tradiția și modernitatea. Enologii cramei au creat, de-a lungul timpului, game de vinuri cu personalităţi aparte şi cu o complexitate remarcabilă, expresia verilor dobrogene din Delta Dunării. Printre brandurile consacrate sunt Caii de la Letea, Epiphanie, Pergament, iar unul dintre soiurile emblematice ale podgoriei dobrogene este Aligote-ul (”locomotiva cramei”). Enologul cramei este Adrian Dolghin, care, pe lângă talentul în crearea vinurilor, are și talent artistic, de care ne-am bucurat și noi la eveniment. Vă las mai jos un video demonstrativ. Motto-ul său ne-a rămas tuturor în minte și vă îndemn și pe voi să-l notați: ”Se poate trăi fără vin, dar nu merită deranjul!”.

Experiența de tasting & pairing a inclus cinci etichete: Caii de la Letea Princeps Aligote, Caii de la Letea Princeps Chardonnay, Caii de la Letea Princeps Rose, Caii de la Letea Princeps Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră și Caii de la Letea Princeps Quintessence.

Pairing cu mâncăruri dobrogene by chef Gabriel Sighinaș

Având în vedere că Dobrogea este recunoscută pentru diversitatea culturală a multitudinii de etnii care conviețuiesc în zonă, care se reflectă în specificul gastronomiei locale, am profitat de ocazie să oferim un pairing cu mâncăruri pregătite de talentatul chef Gabriel Sighinaș (îl găsiți în Tulcea la restaurantul La Liman și, timpul verii, și în Costinești). S-a lucrat intens o zi întreagă la un meniu copios: Rulouri lipovenești cu icre de crap și foi de clătite ușor sărate, Scrumbie de Dunăre cu salată de primăvară și mămăliguță coaptă, Zacuscă de pește cu somn rumenit și pește afumat, Coptură de miel gătită îndelung la cuptor și Musaca.

Aligoté – ”locomotiva” cramei ViaViticola Sarica Niculițel

Unul dintre vinurile iconice ale cramei, produs dintr-un soi reprezentativ pentru terroir-ul dobrogean, Aligoté, ne-a deschis apetitul în debutul degustării, împreună cu clătite sărate și icre de crap. Este obținut din strugurii crescuți pe parcele cu orientare nordică, foarte aproape de Dunăre și de Delta inferioară, care favorizează, alături de o vinificație de tip reductiv (cu contact cât mai redus cu oxigenul), precizia aromelor. Vinul te încântă de la prima gură cu gustul său tonic, proaspăt și crocant, iar aciditatea ridicată și mineralitatea îl recomandă drept un deschizător de apetit perfect înaintea meselor. Predomină note vegetale, aromele proaspete de măr verde, flori de salcâm, iar post-gustul este ușor tonic, asemănător pelinului. Cea mai potrivită asociere culinară este cu pește, dar încercați-l și cu salate cu pui sau cu paste cu sos alb.

Quintessence – cinci soiuri într-un cupaj de excepție

Preferatul meu, o premieră la Corks, a fost Quintessence, care reunește cu succes 5 soiuri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot, din ani diferiți, într-un singur vin complex și rafinat. Catifelat, dar cu taninuri fermi, cu arome de fructe de pădure îmbrăcate în condimente și vanilie datorită maturării în butoaie de stejar.  Merge asociat cu carne albă, vânat cu pene sau carne roșie, vită în sos, tocană de iepure.

Lasă un răspuns