La începutul săptămânii am avut plăcerea să participăm, la invitația prietenei noastre Carmen Savu, la o mică degustare, ”să facem de râs niște vechituri”, după spusele doamnei, cu umoru-i caracteristic. Au fost aruncate în ring zece vinuri legendare, de la Crama Oprișor și Vinarte Romania: Merlot Prince Mircea 2000, 2009, UniQ 2019, Cabernet Sauvignon ”Eticheta Roșie” 2013, 2017, 2018, Ispita 2011, Smerenie 2017, 2019 și Nenumita 2007.

Pentru a putea savura și discuta pe îndelete fiecare dintre vinuri, am decis, de comun acord, să deschidem doar o parte dintre ele, restul urmând să ne surprindă la următoarele întâlniri pe care am convenit că le vom avea, pentru a repeta experiența.
Astfel, în ordinea degustării, după calibrarea papilelor gustative cu o cava Brut nature Castell D’Or din portofoliul Parmafood, am testat: asamblajul Smerenie 2019, Cabernet Sauvignon „Eticheta roșie” 2018, 2013, asamblajul UniQ îmbuteliat în 2019, Nenumita 2007 și Merlot Prince Mircea 2000 (magnum).
Smerenie 2019 (Crama Oprișor)
Cel mai tânăr vin degustat, cu care a început seara, a fost Smerenie 2019 de la Crama Oprișor. Vinul, un asamblaj din Pinot Noir, Shiraz și Dornfelder, a fost lansat în aprilie 2022, maturat 16 luni în baricuri. Asamblajul este vinificat de Veronica Gheorghiu și compus de Liviu Grigorică și s-a prezentat impecabil, pe măsura așteptărilor noastre. Culoare purpurie superbă, nas de fructe de pădure coapte (mure, afine), gust fructat, suculent și savuros, elegant și catifelat.
Îl găsiți în magazinele specializate, la aproximativ 130-150 de lei.
Cabernet Sauvignon ”Eticheta Roșie” 2018 și 2013 (Crama Oprișor)
Au urmat, degustate în paralel, pentru a observa evoluția, două Etichete Roșii de la Crama Oprișor: 2018 și 2013. Ambele sunt obținute exclusiv din soiul Cabernet Sauvignon și poartă, la fel ca și precedentul, semnătura enologilor Veronica Gheorghiu și Liviu Grigorică.
Primul a fost cel din 2018, încă foarte tânăr, destul de astringent, cu un potențial de învechire remarcabil, ce merită să mai stea măcar doi ani pentru a-și exprima întregul buchet de arome.

Cel din 2013, disponibil în ediție limitată la 25.200 de sticle, a fost lansată în 2015 și confirmă descrierea făcută pentru Vinul.ro de directorul general al cramei, Gabi Roceanu: ”Excelează prin complexul aromatic distinct față de vinurile produse în sezoanele precedente, tocmai pentru că terroir-ul Olteniei Profunde este un continuu spectacol, an după an oferind recolte valoroase, însă diferite și irepetabile. Iscusința viticultorilor noștri, împreună cu măiestria enologilor Veronica Gheorghiu și Liviu Grigorică, ne oferă încă o dată bucuria de a gusta un vin mare, impresionant”. Dens, catifelat, cu arome mătăsoase de fructe bine coapte, înnobilate de tușa de vanilie dată de maturarea în baric.
Cel din 2013 nu se mai găsește pe piață, dar îl puteți cumpăra pe cel din 2018 și uitați de el încă vreo doi ani. Prețul este de aproximativ 120 de lei, în magazine specializate.
UNIQ 2019 (VINARTE)
UNIQ este un asamblaj de la Vinarte, semnat de enologul Iustin Urucu și îmbuteliat în 2019, obținut din Cabernet Sauvignon, Merlot și Negru de Drăgășani. Predomină note de caramel, fructe uscate și un touch subtil de mentă și rozmarin. Postgustul este deosebit de persistent. Vă recomand să îl lăsați câteva ore bune la decantat înainte să îl beți, aromele se deschid destul de lent și e păcat să nu vă bucurați de tot ce vă poate arăta.
Îl găsiți la 330 de lei pe site-ul Vinarte.

Nenumita 2007 (Crama Oprișor)
NENUMITA, un asamblaj de Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir, semnat de Liviu Grigorică și îmbuteliat în 3796 de sticle, nu mai este disponibil în acest moment pe piață, însă s-a vândut în 949 de cutii de lemn cu patru sticle, fiecare dintre etichete spunând o poveste. Ciprian Paleologu, autorul conceptului si al celor patru etichete – ce reprezintă Femeia, Copilul și Fiara, surprinse în patru ipostaze – cuprinse in aceasta serie, descrie Nenumita drept ”O himeră vrăjită recuperată prin strajnice înfăptuiri și cu multe riscuri demne de exploratorii de suflete pierdute și readuse la viață, din pivnițele Reginei Imaginație”. Imediat după deschidere, gustul este destul de dur, se simte fructul supracopt, chiar spre magiun, condimente și plante aromatice. A devenit un pic tulbure până la final și a început să se simtă o ușoară notă oxidativă.
Merlot Prince Mircea 2000 Magnum (VINARTE)
Am încheiat cu revelația serii, în ediție magnum, cum îi stă bine unui actor de un asemenea calibru: PRINCE MIRCEA 2000, de la Vinarte. Obținut din Merlot și semnat de Fiorenzo Rista (în prezent enolog și co-proprietar al Viilor Metamorfosis), care era pe atunci enologul cramei Vinarte, ne-a cucerit pe toți de la prima înghițitură. Și a continuat să ne cucerească și la a doua, și la a treia, până la ultima picătură (n-a mai rămas nimic în sticlă până la final).
Un Merlot superb, care a stat la baric 12 luni și a rezistat impecabil 23 de ani. Iar după cum s-a prezentat, îndrăznesc să spun că încă o mai duce bine, mai ales datorită îmbutelierii la sticlă dublă. Fructe roșii, piele, boabe de cafea, chiar flori de mușețel, mătăsos, echilibrat, alcool perfect integrat, postgust extrem de persistent.
Prince Mircea 2000 la magnum mai este disponibil în tezaurul de la producătorul VINARTE, în cantitate ultra-limitată, la prețul de 1.100 lei. Există doar 401 sticle, păstrate în condiții ideale de cramă și verificate periodic, însoțite de certificat de autenticitate. Grăbiți-vă să puneți mâna pe o astfel de bijuterie !
