Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu ne invită la ”Mondialele de gastronomie”

Doi dintre cei mai apreciați specialiști în gastronomie din România, jurnalistul și istoricul culinar Cosmin Dragomir (noi îl alintăm ”istericul culinar”, din cauza – sau datorită – pasiunii cu care vorbește despre mâncare, cu orice ocazie și în orice context) și Adriana Sohodoleanu, sociolog și pastry chef, au inițiat un proiect prin care fiecare meci din Qatar are corespondență gastronomică.

Cei doi prezintă confruntarea dintre mâncărurile și deserturile emblematice ale țărilor a căror naționale sunt rivale pe gazon. Pe conturile lor de Instagram și Facebook vom găsi, pe tot parcursul campionatului, descrieri ale unor preparate specifice țărilor participante.

Pastry chef Adriana e responsabilă de partea de deserturi, iar Cosmin scrie despre feluri principale.

Îi găsiți aici: https://www.instagram.com/cosmindragomir_gastroart/ & https://www.instagram.com/Biscuit.ro/   https://www.facebook.com/cosmin.dragomir.12 si https://www.facebook.com/adriana.sohodoleanu/ 

Mâncarea este o carte de vizită eficientă și de multe ori spune despre o țară mai multe decât broșurile turistice. Dacă mâncarea e proastă, vacanța e ratată complet. Dacă mâncarea e bună sau fabuloasă atunci vei avea și mai multe amintiri din acea țară.  În general am căutat preparate care au notorietate sau sunt considerate feluri naționale, dar public și foarte multe povești despre sarmalele specifice acestor țări. Multă lume știe că documentez temeinic acest preparat care face parte din gastronomiile naționale ale multor țări: din Iran în Argentina, din Croația în Danemarca. Dacă România s-ar fi calificat aș fi scris despre sarmale, zacuscă și ciorba de burtă. Cam astea trei, că oricum probabil nu treceam de grupe. Acest proiect este prilejuit de organizarea unei competiții clasice și are ca scop popularizarea informațiilor gastronomice, dar poziția mea este de condamnare întregului proces de organizare (de la tragediile întâmplate pe șantiere cauzate de condițiile inumane de muncă până la suspiciunile de mituire a reprezentanților FIFA).”, spune Cosmin Dragomir.

‘’Mancarea înglobează și reflectă, printre altele, clima, economia, istoria și religia unui popor; îți arată nu doar ce mănâncă celălalt ci și de ce, care-s factorii care i-au modelat dieta și evoluția – conflicte, relief, clasă, credințe, năzuințe, politica, etc. Ea îți pune pe masă cultură, nu doar gust și substanțe nutritive. Prin urmare, acest campionat este o bună oportunitate să cercetăm lumea din farfurie și să descoperim nu doar diferențele, cât ceea ce ne unește, indiferent unde suntem plasați pe glob’’, declară și Adriana Sohodoleanu.

Cosmin Dragomir este jurnalist culinar și istoric amator al gastronomiei românești, fondatorul gastroart.ro și autorul volumului “Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești”.

Adriana Sohodoleanu este sociolog și în curând va lansa un volum dedicat cercetării Noii Bucatarii Românești, tema doctoratului obținut anul trecut.

Cei doi fac echipă de mai mult timp, iar în curând vor lansa volumul “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” un proiect special la care au contribuit consistent.  

Lasă un răspuns