Fă-ți viața mai FRESHful cu un pahar de vin, atent ales pentru tine de specialiști și băut la temperatura optimă, lângă un fel de mâncare potrivit.
În recent deschisa Vinotecă Freshful găsești periodic liste de recomandări cu vinurile care ne-au plăcut nouă și credem că ți-ar plăcea și ție. Și ține cont că ne-au plăcut destule, în anii de evenimente cu vin de care ne face o deosebită plăcere să ne ocupăm, așa că pregătește-ți wishlist-ul și aruncă din când în când câte o privire, să vezi ce au mai ales Cezar, Cosmin, subsemnata și alți specialiști din domeniu.
Vinurile sunt pentru toate bugetele și pe toate gusturile, atât de la producători din România, cât și din străinătate. În fiecare lună, analizăm listele de vinuri din aplicație și facem liste personalizate, pe care le găsești în secțiunile cu numele noastre.
Hai pe pagina Freshful și inspiră-te din recomandările mele !
1. Primordial Chardonnay, Domeniul Bogdan
Semnat de regretatul oenolog francez Philippe Cambie, acest Chardonnay organic, produs în ediție limitată, de la crama dobrogeană Domeniul Bogdan este un must try. Miere, pară, cremă de zahăr ars. Aciditatea vibrantă și structura viguroasă îl fac deosebit de versatil în asocierile culinare. De băut rece (8-10 grade), în diverse combinații, de la brânzeturi până la mușchi de vită cu garnitură de piure de cartofi cu trufe.
Făurar Roșu de Ceptura este unul dintre vinurile mele preferate și este cu siguranță în categoria ”great value for the money”. Făurar 2016 a obținut Medalie de Aur la Decanter World Wine Awards 2019, cu 95 de puncte și este un cupaj din trei soiuri – Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Aromele predominante sunt de cireșe negre, prune, coacăze. Combinația mea preferată a fost cu cotlet de miel, dar merită încercat și cu brânzeturi maturate și coaste de porc. Merge chiar și la desert, cu un Lava cake.
3. Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon, Vinarte
Castel Bolovanu de la Vinarte este un vin ”de cursă lungă”, easy drinkable. Regăsim arome de fructe de pădure și prune, pe lângă vanilia specifică maturării în baric. Gustul este ușor picant, foarte puțin astringent, dominat de note de ciocolată neagră și cafea. Merge asociat cu berbecuț la proțap, steak de vită sau porc.
4. Alira rose
Crama Alira are un rose perfect pentru seri de vară la malul mării, foarte apreciat în ultimii ani la concursurile de profil, vinificat în stil provensal de enologul francez Marc Dworkin. Alira Rose este lejer, proaspăt și fructat, cu arome exotice, căpșuni și un touch subtil de trandafir. Îl puteți complimenta cu preparate din carne slabă de pui, pește, fructe de mare sau salate.
5. Aligote Caii de la Letea, Via Viticola Sarica Niculițel
Vinul este produs din soiul reprezentativ pentru Delta Dunării, are un gust crispy și fresh, iar aciditatea și mineralitatea vioaie te îmbie la încă un pahar. Predomină notele vegetale, aromele de măr verde, proaspăt, flori de salcâm, iar post-gustul este ușor amărui. Incontestabil, cea mai potrivită asociere culinară este cu preparatele din pește, dar încercați-l și cu midii sau preparate cu pui.
6. Drăgaică Roșie, Crama Oprișor
Drăgaica lui Liviu Grigorică este un cupaj de excepţie din patru soiuri, în care fiecare îşi face simţită tipicitatea. Este uşor condimentat datorită Shirazului, Pinot Noir îi conferă eleganţă şi delicateţe, iar Cabernet şi Merlot îi dau corpolenţă şi fermitate. Gustativ regăsim note de fructe de pădure, prună uscată, cireaşa neagră, piper şi ciocolată. Merge asociat cu brânzeturi maturate, preparate din carne de vită, vânat sau peşte mai gras.
7. Merlot Prince Mircea, Vinarte
Vinul este un Merlot clasic vinificat în stil bordolez, ușor dulceag, care cucerește cu arome de fructe negre, prună uscată, stafide și condimente. Prince Mircea este incontestabil un vin gastronomic, care merge de minune cu preparate din carne de vită, vânat, brânzeturi maturate, preparate picante din bucătăria spaniolă.
Vinificat în stilul inconfundabil al oenologului francez Marc Dworkin, Alira Grand Vin Fetească Neagră este printre favoritele mele. Vinul este foarte corpolent, cu taninuri ferme și arome subtile de vanilie. În gust predomină note de ciocolată, arome de prune coapte, cireșe negre și cafea. Încercați-l cu carne de miel sau cu preparate tradiționale românești.
9. Fetească Neagră Chateau Valvis
Un vin cu un gust puternic și suculent, cu arome de prune uscate, de fructe negre, ciocolată neagră și cuișoare. Merge cu carne de porc cu prune sau cu sos de vin roșu, cu rață cu piure cu trufe, cu tocăniță de hribi sau cu ciuperci umplute cu brânză.
10. Fetească Neagră Primordial, Domeniul Bogdan
Vinul face parte din gama Primordial a celor de la Domeniul Bogdan și este creația regretatului enolog francez Philippe Cambie, supranumit de Wine Spectator ”forța conducătoare din Chateauneuf du Pape”. Fructat, mătăsos, echilibrat, cu arome pregnante de fructe roșii. Merge asociat cu pulpă de rață cu varză roșie și stafide sau cu paste quattro formagi.
Noble 5 este imaginea pefectă a unei familii regale, de viță nobilă. Este un vin roșu de o eleganță și complexitate desăvârșite, semnat de enologul Stephen Donnelly. Distins cu Mare Medalie de Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2021, vinul este un cupaj din cinci soiuri nobile recoltate de pe cele mai bune parcele și vinificate separat, pentru un rezultat final de excepție. Asociază-l cu mâncăruri mai grase – cu un burger suculent, sarmale, coaste, dar și cu deserturi cu ciocolată neagră, nu foarte dulci.
Ce spui de un ”vin care înțelege femeile”, așa cum l-au promvat producătorii într-o reclamă, în urmă cu ceva timp? Acest Chardonnay a primit una din cele cinci Mari Medalii de Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2021. Este un vin complex, onctuos și gastronomic, cu arome specifice acestui soi – banană, miere, mentă. Încearcă-l cu preparate din carne albă, pui cu sos gorgonzola, penne quattro formaggi, spaghetti carbonara, dar și cu un desert cu lămâie sau bezea.
13. Sfântul Ioan, Crama Oprișor
Toate vinurile gamei Cupola Sanctis sunt produse în ediții limitate, au nume de sfinți și pot fi un cadou inspirat pentru cei care își sărbătoresc onomastica. Sf. Ioan are arome de fructe roșii, prune uscate, gem și chiar ciocolată neagră. Merge cu brânzeturi maturate, cu un steak de vită, cu o pastramă de miel, cârnați la grătar sau la cuptor sau cu un desert pe bază de ciocolată neagră.
14. Bon Viveur, Licorna Winehouse
Bon Viveur 2014 este vinul roșu produs în România premiat la prestigiosul Decanter World Wine Awards cu Medalia de Aur în 2018, unde a obţinut 95 de puncte. Vinificat de Gabi Lăcureanu în stil bordolez, este foarte echilibrat, dar cu personalitate. Gustul este suculent, predomină fructele negre și ceva condimente. Pentru winepairing, recomand un steak medium rare cu sparanghel sau cotlete de miel cu ierburi aromatice.
15. Domaine Ceptura Rouge, DAVINO
Crama Davino ”setează standardele în domeniu”, cu vinuri emblematice, semnate de Bogdan Costăchescu. Domaine Ceptura Rouge este un cupaj din trei soiuri, care se complimentează reciproc și îți alintă papilele gustative cu arome de cireșe negre, ciocolată și condimente. Este mătăsos și ușor picant pe final. Merge cu un platou cu brânzeturi maturate, dar și cu vânat.
16. Alira Concordia
Un vin cu care nu dai niciodată greș, dacă nu știi ce să bei diseară cu prietenii. Easy drinkable, cu arome de fructe roșii și negre, completate de note subtile de vanilie și chiar mentă, se poate bea ca atare sau în asociere cu preparate culinare pe bază de carne tocată și sosuri albe: musaca, lasagna, paste cu sos gorgonzola.
Semnat de enologul cramei SERVE, Aurel Rotărescu, vinul este catifelat, elegant, delicat, cu un gust complex și fructat. Arome suculente de cireșe, condimente și chiar migdale pe final. Merge asociat cu cotlete de berbecuț în crustă de fistic, vânat sau brânzeturi maturate.
18. Fetească Neagră, Lacerta Winery
Feteasca Neagră se exprimă desăvârșit în acest vin cu arome de gem de prune și prună uscată. Gust complex, bogat, ușor condimentat pe final. Se poate asocia cu cărnuri roșii la cuptor, cu garnitură de sparanghel sau cu un risotto cu ciuperci și trufe.
19. Epiphanie, Via Viticola Sarica Niculițel
Un vin roșu corpolent și bine structurat, care cu siguranță este în topul iubitorilor de Fetească neagră. Taninuri ferme și complexitate aromatică dominată de note de prună uscată, afumată și ciocolată neagră, vanilie, chiar și tutun. Bucurați-vă de un pahar de Ephiphanie lângă un mousse de ciocolată neagră sau moelleux aux chocolat cu sos de fructe de pădure.
20. Sauvignon Blanc ANNO, Licorna Winehouse
Un Sauvignon Blanc fresh și foarte aromat, semnat de enologul Gabi Lăcureanu. Aciditate vibrantă, gust crocant și proaspăt, cu note florale, ierboase și fructate (măr verde, fructe exotice). Merge asociat cu un platou cu fructe de mare la grill, cu calamar umplut cu brânză feta sau cu o salată Cesar.