Pe 27 octombrie, la wine bar-ul Corks, din Centrul Vechi, am lansat seria de evenimente dedicate VINURILOR MEDALIATE la Premiile de Excelență de anul acesta, pe care revista noastră le-a organizat la final de septembrie. V-am spus atunci că ”dedicăm toamna EXCELENȚEI”, iar acum aveți dovada că ne ținem de cuvânt. Vă invit să pătrundem împreună în lumea vinului, într-un mod fără ifose, cu vinuri de excepție în pahare. Am ales să încep la prietenii noștri de la wine bar-ul Corks, însă în viitor ne vom vedea și în alte locații cool din oraș.
Gazda serilor medaliate vă va fi subsemnata, secondată, atunci când timpul le permite, de ”Connaisseur & Curator” – Cezar Ioan și Cosmin Dragomir. O să aleg pentru voi în fiecare săptămână câte cinci vinuri premiate la ediția a 14-a PdE (Mare Medalie de Aur, Medalie de Aur, Medalie de Argint, Best in Class) + o surpriză, pe care le degustăm & dezbatem împreună. O să încerc ca la toate edițiile să avem un echilibru între albe, rose și roșii, în funcție de anotimp, dar și un echilibru între crame și zonele viticole.
Scopul acestei serii de evenimente este să explorăm împreună, fără ifose și într-un mediu prietenos, alături de oameni care iubesc același lucru, vinuri deja validate de specialiști. Nu mi-am propus să dau lecții, informații tehnice sau note de degustare standard, pentru că degustarea unui vin este o experiență absolut unică și subiectivă, fiecare are propria percepție și cred că mult mai potrivit pentru o seară reușită este să facem schimb de impresii, pe măsură ce avem vinurile în pahare.
Deși am ales să organizez aceste evenimente într-un winebar, unde actorul principal este vinul, este importantă integrarea și înțelegerea acestuia în contextul gastronomiei. Vinul este, fără echivoc, parte din gastronomie, din cultura noastră și din stilul de viață care ne definește. Ne definesc alegerile noastre, iar vinul nu face excepție. Oriunde mergem, cunoaștem un popor în primul rând prin ce bem și ce mâncăm, de asta vă sfătuiesc să contextualizați și să priviți vinul nu ca pe o simplă băutură, ci ca parte din identitatea noastră ca popor. De asemenea, fiecare vin este produsul unor eforturi, investiții și chiar și pasiuni, pentru că, pe lângă partea financiară, vorbim și de pricepere și pasiune. E binecunoscută în domeniu expresia ”ca să faci o mică avere din vin trebuie să ai înainte o avere mai mare”.
Acestea fiind spuse, ca să aveți o imagine de ansamblu a lucrurilor care se vor petrece în fiecare săptămână la serile vinurilor medaliate, vă las lista vinurilor pe care le-am ales pentru seara de 27:
- Grasă de Cotnari NAIV 2021 – Cotnariul, un brand cu o îndelungată tradiție, care în ultimii ani se reinventează cu succes, dincolo de nivelul industrial, a lansat recent gama NAIV, care a participat la PdE 2022. Membrii noului board au venit cu o altă viziune, o abordare diferită, mai young, mai fresh, de unde a luat naștere și gama NAIV. Așa cum spunea Ștefan Matei, cei de la Cotnari sunt ”naivii care cred în potențialul soiurilor românești”, care se pot bate de la egal la egal cu soiurile internaționale consacrate. Grasa de Cotnari, cultivată exclusiv de Cotnari, e un vin care evoluează olfactiv și ca textură, catifelare și complexitate la un an după ce a fost produs. La prima impresie este electrizant, crocant, chiar dur, însă dacă este lăsat în pahar începe să se rotunjească, devine mai prietenos și câștigă în complexitate.
- Fetească neagră 2020, Strunga Winery – Strunga Winery este o cramă din Moldova, producătoare a Feteștii negre care a fost surpriza și revelația concursului nostru. Vinul a câștigat una dintre cele două Mari Medalii de Aur, obținând 97 de puncte. De la prima înghițitură ne surprinde intensitatea aromatică, care ne spune că îl putem bea fără mâncare, însă după câteva minute în pahar se îmblânzește aromatic, dar capătă mai multă complexitate.
- Traminer Daima 2021, Crama Trantu – Traminerul este un soi aromat, iar cel din gama Daima merge într-o zonă accesată de consumatori la nivelul de premium și suprapremium. Crama Trantu este din Dobrogea, iar proprietarul Trantu Iotta a crezut în potențialul viticol al zonei și a adunat în jurul său mulți investitori care să facă afaceri cu vin și să aducă împreună Dobrogea în atenția consumatorilor de vin. Vinul este semnat de enologul Ionuț Rădulescu, care are un stil de vinificare foarte young&fresh.
- Guy de Poix 2017, Crama SERVE – Crama SERVE este prima investiție privată, străină, cu know how extern din vinul românesc. Sunt deschizători de drumuri și țin în continuare steagul sus cu vinuri premium apreciate la concursuri naționale și internaționale. Enologul Aurel Rotărescu este cel care i-a revelat prima dată Contelui Guy de Poix potențialul soiului Fetească neagră și al zonei Ceptura. Contele a contribuit la crearea primei pepiniere de Fetească Neagră, din care a luat naștere un vin excepțional – Cuvee Guy de Poix.
- Incantation Cabernet Sauvignon & Fetească neagră 2019, Domeniile Urlați – Domeniile Urlați sunt o cramă din Dealu Mare cunoscută pe piață în special pentru pelin (o băutură aromatizată pe bază de vin), din care vând anual 2 milioane de sticle (și care, după părerea mea, este un produs pe nemeritat lăsat în umbră). Ambițiile lor au trecut peste nivelul vinului pelin și iată că au obținut anul acesta două medalii, cu acest vin și cu Feteasca neagră din gama SAAC. Incantation este un ”best value for the money”, după părerea mea, în care se exprimă perfect tipicitatea ambelor soiuri, completate de notele date de maturarea în baric.
- Maestoso Cabernet Sauvignon & Merlot barrique 2017, de la Crama Dealul Dorului, din Banat. Un asamblaj nefiltrat, de excepție, care nu a participat la PdE de anul acesta, însă cu siguranță ar fi obținut un punctaj strălucitor!