Premiile de Excelență Vinul.ro 2022 (ediția a XIV-a) – doar DOUĂ Mari Medalii de Aur, din peste 160 de vinuri, de la 35 de crame

Premiile de Excelență Vinul.ro au ajuns la a XIV-a ediție, desfășurată și anul acesta, la fel ca în 2021, la exclusivistul resort al partenerului nostru tradițional, Casa Timiș. Comisiile de jurați, formate de specialiști din lumea vinului, au evaluat 164 de vinuri înscrise de cramele din România.

S-a strigat Mare Medalie de Aur (peste 95 de puncte) de două ori, pentru Feteasca neagră barrique de la Strunga Winery și Cabernet Sauvignon & Fetească neagră 2014 de la Casa Timiș. Topul a fost completat de 40 de Medalii de Aur și 14 de Argint.

Ediția de anul acesta a avut noutăți și surprize, atât pentru invitații noștri, cât și pentru publicul larg – Atlasul Vinurilor Românești și harta Premiilor de Excelență Vinul.ro, realizate cu măiestrie și minuțiozitate de Iulian Bărbuceanu și un sistem digitalizat de vot, prin care am avut rezultatele disponibile chiar la finalul competiției (confidențiale până în momentul anunțului oficial, din seara de 2 octombrie, de Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului). Călin Stan ne-a surprins de la înălțime, în filmările cu drona, iar Florence Bucur a studiat cu atenție reacțiile juraților puși în fața probelor cu identitate secretă. Plus CD-uri cu ”wine music”, pregătite de partenerii noștri de la Weizmann Ariana & Partners. Ziua s-a încheiat cu răsfățul gastronomic oferit de gazdele noastre de la Casa Timiș, care nu mai intră la categoria surprize, deoarece deja se știe că va fi #PesteAșteptări, pregătit de chef Nico Lontras și meritat pe deplin de specialiștii epuizați după cele patru ore de jurizări.

Le mulțumim tuturor cramelor și invitaților care au răspuns pozitiv demersului nostru și considerăm că astfel de ocazii reprezintă momente de vârf de vizibilitate pentru vinul românesc, în general, și pentru cramele medaliate, în special, și totodată vin în sprijinul publicului pe care ni-l dorim tot mai educat. Medaliile autocolante pe care le veți regăsi pe sticlele vinurilor premiate vă vor ajuta să vă orientați simplu și fără emoții în fața unui raft de vinuri sau pe site-urile magazinelor specializate. Un vin evaluat în blind de specialiști și distins cu o medalie vă merită cu siguranță atenția.

Grila de punctaje a fost una mai exigentă comparativ cu cea folosită la concursurile internaționale, deoarece ne dorim să menținem ridicat nivelul competiției, ale cărei rezultate să reflecte cât mai corect harta vinurilor românești de excelență. Marea Medalia de Aur s-a acordat vinurilor care au primit peste 95 puncte, Medalia de Aur pentru vinurile cu media între 90-94.9 puncte iar cea de Argint pentru 85-89.9 puncte. Mediile s-au calculat aritmetic, fără eliminarea extremelor, iar o treime din totalul probelor înscrise, în ordinea descrescătoare a punctajelor, au primit distincții. În afară de medalii (Mare Medalie de Aur, Medalie de Aur, Medalie de Argint) au mai fost acordate și distincții „Best in class” pentru soiuri românești vinificate monocepage.

Vinurile au fost ordonate de mine și Cezar pe serii logice, în funcție de culoare, soi, an, rest de zahăr, alcool, iar fiecare comisie a evaluat aproximativ 40 de probe, în cele patru ore de concurs. Patru comisii de evaluare, compuse din minimum cinci membri, au degustat fără să cunoască identitatea probelor prezentate și au punctat într-un sistem electronic.

Rezultatele au fost #PesteAșteptări:

Strunga Winery – 1 Mare Medalie de Aur

Casa Timiș – 1 Mare Medalie de Aur și 3 Medalii de Aur

DAVINO – 4 Medalii de Aur și una de Argint

Câte 2 Medalii de Aur: Crama Pandora, Crama Tata și Fiul, Domeniile Blaga, Domeniile Ostrov, Domeniile Sâmburești, Domeniile Urlați, Domeniul Drăgași, SERVE, Domeniile Alexandrion Rhein 1892, Via Viticola Sarica Niculițel, Vie Vin Vînju Mare, VINARTE.

Câte 1 Medalie de Aur: Cotnari, Crama Oprișor, Crama Trantu, Crama La Salina, Domeniile Franco-Române, Gramofon Wine, Licorna Winehouse, Navigo, Velvet Winery, Villa Vinea.

Topul complet îl găsiți pe site-ul nostru, Vinul.ro.

Felicitări tuturor participanților, mulțumiri partenerilor și tuturor invitaților care ne-au fost alături ! Ne vedem la ediția cu numărul XV, în toamna anului viitor !

Ediția a XIV-a a Premiilor s-a bucurat de sprijin din partea: Casa Timiș  IPPU Packaging  restaurantele La Mama, agenția de proprietate intelectuală Weizmann Ariana & Partners, AtlasulVinului.ro (hărți viticole și turistice interactive).

Foto – video: Călin Stan, Florence Bucur.

Queen of Wine Bottles, în seara dinaintea concursului (să n-aud că nu muncim, ci doar bem!)

Lasă un răspuns