Știți bancul cu congresul blondelor și ”mai dați-i o șansă!” ? Din postura de blonda de la Vinul.ro, participantă nu la congres, ci la #evoluțiapelin, asta v-aș ruga și eu în cazul acestei băuturi aromatizate pe bază de vin: mai dați-i o șansă, s-ar putea să rămâneți plăcut surprinși. Probabil că mulți dintre voi sunteți sceptici în privința lui, așa că vă invit să lăsați deoparte prejudecățile & ifosele și să veniți la evenimentele noastre cu pelin, unde Cezar Ioan (Connaisseur fără ifose) și Cosmin Dragomir (Curatorul de zacuscă) vin cu argumente pertinente și promit să vă convingă să-i dați o șansă.
Miercurea trecută, am lansat la Corks Cozy Bar #evoluțiaPeLin – Începutul, un proiect ambițios de redescoperire a unui produs autentic românesc care, după părerea noastră, merită promovat și transpus în modernitate, deoarece are un potențial diferențiator deloc neglijabil. Mixul de idei și de preparate de la eveniment (crochete de brânză de burduf, zacuscă, jumări de rață, șprot afumat, mămăligă la grătar, virșli cu muștar) a avut ca nucleu diverse sortimente de pelin de la principalul producător de pe piața românească, Domeniile Urlați, care vinde anual aproximativ 2 milioane de sticle de pelin liniștit (Pelin de Urlați) și 40.000 de sticle de pelin efervescent (ZZpelin).
”Experiența retsinei grecești – vinul aromatizat cu rășină de pin – arată că astfel de băuturi istorice pot fi salvate, modernizate, elevate calitativ și promovate cu succes economic remarcabil. Am inclus în această întâlnire inaugurală pufarinele, pufuleții, mentosanele, brânza de burduf ca să (ne) surprindem, prin nostalgie – să ne regăsim uimiți plăcut în comfort food-ul copilăriei”, a subliniat Cezar Ioan, în debutul evenimentului.
Cezar este un susținător fervent al pelinului și crede foarte tare în potențialul acestui produs, care poate fi o carte de vizită excelentă, numai bună de prezentat turiștilor care caută experiențe autentice la noi în țară. De aici a pornit și ideea organizării acestor evenimente. Orice dezbatere are un ecou, ale cărui rezultate se văd în timp.
Cele mai bune exemple de dezbateri (inițiate de Vinul.ro & friends) care au stat a baza unor evoluții /revoluții sunt Cercul de Fetească, Revoluția Pleșcoi și Congresul despre gastronomia națională. În 2012, la Corks, unde s-a desfășurat și evenimentul cu pelin, s-a lansat “Cercul de Fetească”, o campanie de promovare a vinurilor din soiuri românești care a inclus zeci de evenimente, degustări și concerte, prin care aceste produse au fost recunoscute drept cool și demne de atenția publicului. Împreună cu Cosmin Dragomir și cu Chef Nico Lontras, Cezar a organizat primul Congres despre gastronomia națională, pe vremea când aceasta încă nu era la modă. Iată că acum, în urma eforturilor lor și a promovării constante, avem o Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România, pe care o sărbătorim în prima duminică din octombrie.
De la astfel de evenimente s-au rostogolit discuții, profesioniștii au devenit preocupați de subiect, a apărut o întreagă mișcare de recuperare a tradițiilor culinare pe care o puteți vedea și degusta pe viu în locații din București și din țară, dar pe care o puteți și audia în spațiul comunicării publice.
Acesta e sensul gândit pentru #evoluțiaPelin: să stârnim atenția asupra potențialului de valorificare culturală și economică a unor produse deja valoroase, dar ignorate în ochii unor noi categorii de consumatori.
Iar aici este foarte potrivită concluzia lui Cezar de la finalul dezbaterii de la Corks: ”Revin la tânăra generație: între micile tăblițe de ardezie scrise cu creta pe care învățau alfabetul bunicii noștri, caietul dictando și stiloul cu care am învățat noi și tehnologia de azi, cred că e datoria noastră să prezentăm, să oferim ceea ce știm și facem, noii generații, pe limba acesteia. Sperăm că ea, mai departe, va ști ce să facă”.
Firește că nici noi nu știm (sau vrem) să controlăm unde va ajunge #evoluțiapelin, însă credem că am făcut esențialul: am aprins dezbaterile și rostogolim bulgărele de idei pe unde putem, iar prin implicarea cât mai multora sperăm că va prinde viață un fenomen.