Minutul de vin, cu un “Connaisseur fără ifose”, zilnic la RFI

Ne plac poveștile cu și despre vin și gastronomie, mai ales când sunt spuse de un profesionist pasionat, dar fără ifose, cum este Cezar Ioan. De luni până vineri, imediat după știrile de la ora 19, îl ascultăm la RFI cum ne povestește despre lucrurile la care se pricepe cel mai bine – vinuri și mâncare.

Emisiunea – intitulată “Connaisseur fără ifose”, după titlul cărții cu același nume – este realizată de Cezar cu sprijinul primei crame cu capital privat străin din România, SERVE Ceptura.

Fără a folosi termeni pompoși sau mult prea specializați, emisiunea îți va răspunde la întrebări și curiozități și promovează cultura vinului și a gastronomiei, ca parte importantă a identității noastre. Poți trimite întrebări sau sugestii pentru emisiune la adresa cezar@vinul.ro

Dintre temele abordate pe parcursul lunii iulie 2022 fac parte unele precum “De ce să mergi la toate târgurile de vin, chiar dacă te simți cobai?”, “Decriptarea review-urilor de vin”, “Bio, biodinamic – și de ce ți-ar păsa ție?”, “Vinul și lemnul – când ce e prea mult e prea mult?”, “Degustările – cum să organizezi una fără să pari snob”,  sau “Ce vinuri să le recomanzi prietenilor tăi băutori de bere”.

Cu o experiență de peste 20 de ani în lumea vinului românesc, Cezar Ioan este fondatorul publicației Vinul.ro și organizatorul Premiilor de excelență ale acesteia. A semnat sute de articole, interviuri și prezentări, documentări pentru volume despre gastronomia și vinurile din România. Alături de publicistul Cosmin Dragomir și Chef Nico Lontras, a inițiat primul Congres național care a condus, în final, la adoptarea de către Parlament a primei duminici din octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România. Este autorul volumului “Connaisseur fără ifose” și, recent, co-inițiatorul newsletterului de cultură gastronomică “Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends”. 

Crama SERVE Ceptura, din Dealu Mare, este prima cramă din România cu capital privat străin de după 1989, fondată de contele francez Guy Tyrel de Poix și creatoare a categoriei superpremium de pe piața de la noi din țară – mai întâi prin Cuvee Charlotte și ulterior prin adăugarea altor vinuri “de familie” precum Cuvee Amaury, Cuvee Guillaume, Cuvee Clemence, Cuvee Alexandru, Cuvee Sissi sau Cuvee Pacs. Feteasca neagră de excepție realizată la SERVE și intitulată Cuvee Guy de Poix este un omagiu postum adus fondatorului și a atins excelența, bucurându-se de recunoaștere la nivel internațional, în timp ce game ca Terra Romana, Vinul cavalerului, SERVE sau Rezerva Contelui aduc zilnic bucurie la mesele a mii de români, fiind disponibile în Horeca, dar și în marele retail.

Lasă un răspuns