Weekend de sărbătoare la cramele din Dealu Mare, de Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului

Cramele din Dealu Mare și-au pus straie de sărbătoare și s-au pregătit de oaspeți de Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România.

Sâmbătă, împreună cu restul echipei Vinul.ro, am făcut un mini-tur de crame în Dealu Mare. Ne-am bucurat de o zi însorită și senină, perfectă pentru degustările organizate de crame în aer liber. Seara s-a mai răcorit, însă ne-a încălzit nelipsitul foc de tabără de la crama Gramofon, pe ritmuri de muzică live.

Evenimentul a stat sub sigla COOLinar, iar, inițial, trebuiau să participe mult mai multe crame. Din cauza modificărilor de ultim moment determinate de incidența crescută din localitățile vecine cramelor (coronavirus again, what else…), doar trei – SERVE, Domeniul Aristiței și Gramofon – au mai putut ține evenimentul în condiții de siguranță, exclusiv pe baza certificatului verde de vaccinare. Conceputul seriei de evenimente a fost gândit ca unul #PesteAșteptări, așa cum ne-au obișnuit cramele din această regiune încă de la prima ediției a Evadării, adaptat pentru toate vârstele, gusturile culinare și preferințele în materie de vinuri.

O zi perfectă, alături de perechea perfectă, la Crama SERVE!

Prima cramă la care am ajuns, puțin înainte de prânz, a fost Crama SERVE din Ceptura, care le-a propus oaspeților ”O zi perfectă alături de perechea perfectă”. Primul grup deja se pregătea de turul de cramă, atmosfera mișto, rose-ul Sissi în pahare, pentru întâmpinare, oamenii veseli și relaxați. Tururile de cramă au fost organizate cu grupuri limitate, pentru a nu intra foarte multă lume deodată într-un spațiu închis.

După vizită, ne-au așteptat cinci ateliere, concepute special pentru a experimenta pairingul perfect cu vinurile reprezentative ale cramei. La primul, am asociat rose Cuvee Sissi cu bruschete cu brânză de capră și dulceață de caise, apoi Cuvee Pacs a mers de minune cu bruschetele cu păstrăv afumat, sfeclă și wasabi. Cuvee Amaury a făcut pereche cu brânză în foietaj, cu chutney de roșii și ardei, iar bijuteriile Cuvee Charlotte și Cuvee Guy de Poix au complimentat un piept de rață cu varză roșie și mere, respectiv un filet mignon de porc cu ciocolată neagră și ghimbir. Meniul zilei a continuat cu un grătar cu produse tradiționale din zona Buzăului și cu un candy bar cu prăjituri de casă.

Vrei să fii ”Vizionar”? Mergi la Domeniul Aristiței!

Din păcate, vizita noastră a fost scurtă, pentru că ne-am grăbit să ajungem la al doilea obiectiv, Crama Domeniul Aristiței. Și aici, gazdele erau pregătite de sosirea oaspeților, cu grătarele sfârâind și cu vinurile în frapiere. Am fost întâmpinați cu un pahar de rose Vizionar, semnat de talentatul Cristi Tudor (al cărui Merlot a câștigat și una dintre cele cinci Mari Medalii de Aur la Premiile de Excelență) și cu platouri cu gustări tradiționale. Zacusca a fost una dintre piesele de rezistență ale antreului, așa că, împreuna cu prietenul Cosmin Dragomir, am decis că este cadrul perfect să imortalizăm cartea care i-a adus titulatura de ”Curatorul de Zacuscă” (o să vă povestesc mai pe larg despre ea într-un post viitor).

MUST Party, by Gramofon Wine – un MUST al toamnei!

Ziua s-a încheiat apoteotic, pe acordurile trupei lui Adrian Nour și ale vinurilor Gramofon, în mijlocul viei, în jurul unui imens foc de tabără. Se știe deja că petrecerile organizate de cei de la Gramofon sunt epice, iar a doua ediție a MUST Party nu a făcut excepție. Pe lângă bucate tradiționale și nelipsitul must, cei prezenți s-au putut delecta și cu brânzeturi fine, smochine și struguri, alături de vinurile preferate. Somelierul Virgil Mănescu a lansat oficial vinul care îi poartă semnătura, Sonorum Chardonnay. Eu vă recomand să mergeți la următoarea ediție, la singura cramă unde vulpea a ajuns la struguri și a constatat că Opus Fabula e surprinzător de dulce!

Lasă un răspuns