În timpul vacanței, am îmbinat utilul cu plăcutul și am profitat de ocazie să vizităm două crame din zonă, ale căror vinuri le încercasem și la Vinitaly și RoWine – PaoloLeo și Incantalupi.
PaoloLeo
Crama PaoloLeo, situată în inima regiunii Salento din Puglia, este un reper important pentru vinurile din sudul Italiei, combinând tradiția viticulturii cu tehnici moderne de vinificație.
Crama se află în localitatea San Donaci, în centrul regiunii viticole Salento, cunoscută pentru peisajele sale pitorești și tradiția viticolă bogată. PaoloLeo provine dintr-o familie cu o lungă tradiție în viticultură, iar crama actuală reflectă o moștenire transmisă de-a lungul a cinci generații.
PaoloLeo produce vinuri din soiuri autohtone precum Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera, Fiano, și Verdeca. Printre vinurile de top se numără Primitivo di Manduria, Negroamaro, și diverse cupaje cu arome intense și complexe. Printre etichetele produse se numără inclusiv vinuri roșii corpolente, vinuri albe proaspete și spumante rafinate.
Înainte de a ajunge am făcut programare, astfel că am beneficiat de un tur al cramei și al facilităților de producție, cât și de o degustare a mai multor etichete. Ca la orice tur de cramă, ne-au fost oferite informații despre procesul de vinificație, de la culesul strugurilor până la îmbuteliere.
Din spusele ghidului nostru, PaoloLeo participă adesea la festivaluri și târguri locale, unde își prezintă vinurile și colaborează cu alte crame și producători de produse locale. Am degustat un line-up destul de generos, de aproximativ 10 vinuri, dintre care ne-am ales câteva favorite.






Incantalupi
Situată în San Pancrazio Salentino, crama Incantalupi, specializată în viticultură BIO, ne-a surprins cu o super energie, dată de locul special unde se regăsește: curtea unei mânăstiri, care datează din secolul XV. Curtea este superbă, iar gazdele extrem de primitoare. Nu mică ne-a fost mirarea să găsim pe cineva care a început să vorbească în română cu noi: soția proprietarului, originară din Republica Moldova.
Energia faină a locului i-a atras până și pe participanții la summitul G7 care s-a desfășurat în Puglia, cei de la cramă precizându-ne că nu mai au cazări deoarece au ca oaspeți membri ai staff-ului diplomatic din țările participante la reuniune.
Crama produce vinuri din soiuri locale precum Primitivo, Negroamaro, și Malvasia Nera, dar și din soiuri internaționale. Printre vinurile de top se numără cupaje și vinuri din soiuri autohtone, renumite pentru complexitatea lor și arome bogate. Am degustat 8 vinuri, toate BIO, dintre care am ales Negroamaro și Primitivo.
Crama este disponibilă atât pentru vizitare, caz în care aveți nevoie de o programare, cât și pentru organizarea de evenimente private, ca nunți, aniversări și întâlniri corporate.




