Meniu de Paște: 100 de vinuri la Tenuta Fertuna, masă copioasă la Dario Cecchini, supertoscane în Bolgheri, gotic și delicatese în Parma

Am petrecut într-un mod inedit Paștele de anul acesta, am înlocuit ouăle roșii și drobul cu vinuri și savori locale în Toscana, Italia. O excursie în regiunea renumită pentru vinurile supertoscane și pentru o mulțime de delicatese culinare n-ar trebui să lipsească de pe lista pasionaților de experiențe, savurate în mijlocul peisajelor de poveste.

Cina la Antica Macelleria by Dario Cecchini

Dario Cecchini este un măcelar celebru din Italia, cunoscut pentru abilitățile și pasiunea sa pentru arta măcelăriei, originar din Panzano in Chianti. Cecchini a devenit o figură iconică în domeniul gastronomic și a apărut în diverse programe de televiziune și documentare, inclusiv în serialul de pe Netflix Chef’s Table (sezonul 1, episodul 2), în urma căruia ne-am decis și noi că e musai să-i trecem pragul.

Restaurantul său, Antica Macelleria Cecchini, servește diverse preparate din carne de o calitate excepțională, atrăgând vizitatori din întreaga lume.

O masă la restaurantul lui Dario are prețul fix de 50 de euro și vă asigur că merită fiecare cent. Meniul este bogat, bazat pe preparate din carne de vită. Am mâncat cinci feluri de carne, plus vin la carafă, garnituri și desert. Vă povestesc pe larg despre seara la restaurant în următorul articol.

100 vini la Tenuta Fertuna

Gruppo Meregalli, important distribuitor italian de vinuri și băuturi spirtoase, organizează periodic evenimentul numit „100vini” care reunește profesioniști din sectorul Food & Beverage din Italia. Evenimentul a avut loc la Tenuta Fertuna pe 6 mai, iar pe parcursul întregii zile am avut acces la o gamă largă de degustări în care ne-am creat un wishlist cu vinurile preferate, pe care le-am degustat la zecile de standuri prezente.

Tenuta Fertuna este o cramă situată în inima regiunii Maremma din Toscana, Italia. Fondată în anul 1997, Tenuta Fertuna a devenit cunoscută pentru producția de vinuri de înaltă calitate, beneficiind de un microclimat ideal și de soluri diverse care permit cultivarea unor soiuri de struguri din care se obțin vinuri complexe și expresive. Crama este ”perla coroanei” grupului care organizează patru astfel de evenimente pe an, în locații diferite. Acesta a fost chiar la ei acasă, în mijlocul viilor din Toscana.

Târgul a avut loc într-un cort amplasat lângă cramă, pentru ca oaspeții să se bucure de peisajele pitorești din Maremma, în timp ce savurează unele dintre cele mai bune vinuri ale regiunii.

Am descoperit o mulțime de vinuri noi, dar și vinuri pe care deja le reținusem de la Vinitaly.

Bolgheri – supertoscane, istorie, cultură și gastronomie în inima Toscanei

După târgul de vinuri, am vizitat Bolgheri, o mică localitate din apropiere, cunoscută mai ales pentru supertoscanele care se produc în zonă. Este situat la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Florența, în provincia Livorno. Bolgheri a devenit celebru în lumea vinurilor datorită vinuri roșii de lux care au început să fie produse în anii ’70 ca o alternativă la regulile stricte ale DOC-urilor. Între timp, în 1994, Bolgheri a devenit DOC, reflectând calitatea și particularitățile regionale ale vinurilor de aici.

În mod tradițional, vinurile Bolgheri sunt realizate din soiuri de struguri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și uneori Syrah, cunoscute pentru complexitatea lor, corpolența și capacitatea de maturare deosebite.

Pe lângă vinuri, peisajele din Bolgheri sunt de o rară frumusețe. Zona este înconjurată de peisaje pitorești, podgorii întinse și este străbătută de o alee iconică, Viale dei Cipressi, care a fost imortalizată în poezia „Davanti San Guido” de Giosuè Carducci, poet laureat cu premiul Nobel.

Dacă vizitezi Bolgheri, poți să te bucuri de tururi ale cramelor, degustări de vinuri și să explorezi satul istoric, cu clădirile sale rustice și atmosfera relaxată. Este un loc excelent pentru a experimenta combinația dintre istorie, cultură și gastronomie în inima Toscanei.

Parma: Pe urmele lui Stendhal

În ultima zi, în drum spre aeroport, am făcut o scurtă oprire și în Parma, un oraș elegant situat în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei.

Desemnată Capitală Italiană a Culturii în 2020, oferă o combinație interesantă de artă, muzică, arhitectură și gastronomie, fiind o destinație de neratat pentru oricine vizitează Italia.

Parma este renumită în întreaga lume pentru două produse alimentare de excepție: Prosciutto di Parma (un tip de șuncă crud-uscată, care este sărată și maturată natural, adesea peste 12 luni) și Parmigiano Reggiano (o brânză tare, maturată, produsă din lapte de vacă crud și care poate fi maturată între 12 și 36 de luni pentru a dezvolta un gust bogat și complex).

Parma este, de asemenea, faimoasă pentru patrimoniul său cultural. Orașul este un centru important pentru muzica clasică, fiind locul de naștere al compozitorului Giuseppe Verdi și al dirijorului Arturo Toscanini. Teatro Regio, opera din Parma, este unul dintre cele mai importante teatre de operă din Italia.

Arhitectural, Parma are multe clădiri istorice și monumente, inclusiv: Domul din Parma, o capodoperă a artei romano-gotice, faimoasă pentru fresca lui Correggio de pe cupolă, Baptisteriul din Parma, considerat una dintre cele mai importante construcții de tranziție de la stilul roman la cel gotic în Italia și Palatul Pilotta, un complex de clădiri unde se află mai multe muzee, inclusiv Galeria Națională cu lucrări de Leonardo da Vinci și Canaletto.

Am vizitat punctele de interes, ne-am plimbat pe străduțele cu destul de puțini turiști (însă am pus pe seama extra-sezonului și a zilei ploioase lipsa vizitatorilor), ne-am oprit la magazinele cu delicatese locale, printre care Parmigiano și Prosciutto și am încheiat cu înghețată artizanală, la o gelaterie din centru.

Chiar dacă per total a meritat oprirea în oraș, am remarcat o schimbare față de stilul boem din alte orașe pe care le-am vizitat în regiune (Verona, Florența). Stilul rece, medieval al clădirilor e cumva neprimitor și atipic față de cel care ne era familiar în partea aceasta a Italiei. Orașul este frumos, elegant, foarte vechi, iar clădirile sunt aproape perfect conservate în timp. Rezervați-vă o vizită dacă sunteți pasionați de clădiri medievale și de stilul gotic, veți găsi multe atracții care să vă captiveze.

Lasă un răspuns