La zacuscă, înainte! În primăvară va debuta Campionatul Național de Zacuscă, organizat de Cosmin Dragomir

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Zacuscă, ne pregătește o super-premieră gustoasă: în primăvară va organiza prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă. 

Inițiativa face parte dintr-un parteneriat de mai lungă durată cu FNDA (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România), ai cărei membri se vor și ocupa de jurizarea preparatelor din concurs, conform standardelor internaționale.

De ce un campionat de zacuscă

Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională. În timp ce ajvarul sau chiar lutenitsa balcanice beneficiază de recognoscibilitate mondială, zacusca autohtonă pare a fi mai mult un produs care atunci când e exportat are ca piață de desfacere majoritară diaspora românească”, spune Cosmin Dragomir. 

Cum se desfășoară jurizarea

Juriul este format din membri ai FNDA, dar și (alți) specialiști din domeniul HoReCa: chefs, somelieri, blogeri și jurnaliști culinari ș.a.m.d. În urma jurizării se vor acorda medalii iar producătorii au posibilitatea să își aplice semnalizare oficială pe ambalaje și etichete. 

Jurizarea se face funcție de o fișă profesională ce conține criterii de diferențiere similare celor de la degustările profesioniste de alte produse alimentare, după modele standardizate la nivel european, și adaptate la specificitățile produsului examinat.

Îmi doresc ca rezultatele acestui concurs să devină un instrument important de marketing și de promovare și în special un element diferențiator la raft. Semnalistica noastră aplicată pe ambalaj înseamnă garația calității și recomandarea profesioniștilor pentru clientul final”, completează Cosmin.  

Cine poate participa

Concursul se desfășoară pe trei categorii mari funcție de capacitatea de producție și pe mai multe subcategorii care sunt determinate de ingrediente: clasică, cu pește, cu ciuperci, cu alte legume ș.a.m.d. Organizatorii nu acceptă decât mostre de la producători autorizați și care comercializează produsele în cel puțin un magazin. 

Cei care doresc să participe pot completa un formular la http://cosmindragomir.ro/campionat sau pot trimite un mail la cosmin.dragomir@gastroart.ro .

Lasă un răspuns