Gastronomia, culturǎ la cel mai înalt nivel

Săptămâna trecută a avut loc la Restaurantul La Mama ”Clubul Țăranului” un nou eveniment din seria conferințelor-dezbateri „Gastronomia cu bune, cu rele”, organizate sub egida platformei de idei We Are Romania – You are welcome.

Această ediție, a patra la număr, a fost dedicată rolului gastronomiei în cultură și s-a intitulat ”Gastronomia în cultură: arte vizuale, muzică, literatură”.

Invitații care au dezbătut alături de moderatorii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan au fost de data aceasta: Zoli Toth – artist conceptual, Mihail Coșulețu – artist plastic, Răzvan Voncu – critic și istoric literar și Cosmin Ciotloș – critic și istoric literar.

Discuția a fost captivantă, cu referințe din literatură și pictură, dar și cu momente de audiție muzicală – participanții au putut asculta fragmente din Shostakovich și Carmina Burana. Așa cum au susținut la unison speakerii și moderatorii, cultura și gastronomia sunt complementare și se împletesc armonios în identitatea unui popor.

Iată câteva dintre ideile dezbătute:

🎤Gastronomia este culturǎ la cel mai înalt nivel. Deschiderea granițelor şi circulația vinului impune o concurențǎ din care vinul nu poate sǎ iasǎ decât bine, deşi probabil cantitativ vom pierde.

🎤Adevărata noastră valoare constă în sinteză – în capacitatea de a combina creativ influențele venite din est și din vest, transformându-le într-o expresie proprie. Nu suntem un popor mare, iar istoria noastră a fost marcată de influențe diverse. Totuși, din această diversitate am reușit să creăm un stil original. Ducem o bătălie continuă pentru a înregistra diverse produse ca fiind autentice românești. Dar geniul gastronomiei și al literaturii noastre nu stă într-o originalitate absolută, ca și cum ar fi o revelație divină căzută din cer.

🎤Tot ce înseamnă mâncare, gastronomie, preparate culinare sunt prezente in cultura vizualǎ de când oamenii desenau cu degetul pe pereții peșterilor.

🎤Exista studii în cea ce privește pairingul între muzicǎ, vin si mâncare. Muzica jazz se ascultǎ cu tărie sau un vin roșu mai slab, muzica clasicǎ cântatǎ intr-un ambitus grav este asociatǎ cu vin roșu foarte corpolent. Muzica are un terroir, este în strânsă legătură cu zona în care s-a scris.

🎤Pânǎ la urmǎ este vorba despre bucurie. Bucuria literaturii, bucuria gastronomiei. Bucuria este esența.

🎤 Suntem ceea ce suntem, iar cultura română, la fel ca gastronomia românească, face parte din Europa.

🎤 Tradiția nu este un lucru rău. Cei care astăzi sunt considerați tradiționaliști au fost, la vremea lor, avangarda modernității. Trebuie să privim gastronomia și literatura ca pe două fațete ale aceleiași culturi, două elemente care definesc spiritul național.

🎤 Gastronomia și literatura sunt forme de cultură în cel mai înalt grad – de la poveste la chimie și înapoi. Discursul unui bucătar adevărat poate fi un spectacol de cultură, la fel cum textele lui Păstorel Teodoreanu sunt o îmbinare savuroasă de gastronomie, literatură și istorie.

🎤 Avem un tezaur bogat, pe care trebuie să-l celebrăm și de care să ne bucurăm, fără a cădea în filosofii excesive. Când gustăm un preparat sau ciocnim un pahar de vin, să nu uităm că toate acestea poartă o amprentă culturală profundă. Bucuria este esența – bucuria literaturii, bucuria gastronomiei.

🎤 Întreaga istorie culinară mondială ar trebui să se bazeze pe o definiție sociologică simplă: în condiții similare, oamenii au gătit în mod asemănător.

Evenimentul a fost o experiență culturală complexă, o adevărată incursiune prin artă, literatură și gastronomie, în care gustul și cuvântul s-au completat reciproc. Următoarea dezbatere promite să fie la fel de savuroasă și va aborda o temă controversată: Gen Z și gastronomia.

Credit photo: Sorin Retevoi.

Lasă un răspuns