În ajun de Moș Nicolae, URSUS România ne-a pregătit o surpriză multisenzorială, o seară de BEER Pairing, cu diverse sortimente de bere (de la cele mai light la cele mai aromate) prezentate de somelierul de bere Flaviu Odorhean și preparate culinare semnate de Chef Dexter, Bogdan Alexandrescu, la DRAFT Pub.
Am aflat la început de la Flaviu câteva detalii despre cum se obține berea, care sunt stilurile de bere și care sunt regulile după care putem face un pairing reușit, apoi am putut analiza (și gusta) ingredientele berii, ca în final să trecem la testarea combinațiilor pregătite.
Berea se obține din patru ingrediente principale și altele secundare: apă, hamei, malț și drojdie. Profilul gustativ al unei beri este stabilit de echilibrul între malț și hamei. Drojdiile sunt organisme monocelulare, iar două familii de drojdii sunt folosite la producerea berii, în funcție de produsul finit. La berea de tip ”ale” se folosește drojdia Saccharomyces cerevisae (Ale Yeast) cu o temperatură de fermentație de 15-20°C, ocazional chiar mai mare decât 24°C. La berea de tip ”lager” se folosește Saccharomyces uvarum, drojdia care fermentează la rece, la o temperatură de fermentare în medie de 10°C.
Am testat 5 sortimente de beri, în stiluri diferite, cu diverse profiluri aromatice, în combinație cu un meniu special conceput de Chef Dexter, împreună cu Flaviu.
Peroni Stile Capri – Cupiță crocantă cu tofu de cânepă, caviar de somon și coajă de lime
Kozel Lager Premium – Rilette de porc pe pain perdu cu maia, tarhon și ceapă murată
Azuga nefiltrată – Ecler cu texturi de ciuperci și flori de câmp uscate
Ursus Black – Țelina sousvide arsă cu fân, smântână afumată și gel de usturoi negru
Ursus IPA – Gutuie arsă, genoise de caramel sărat și gel de cătină
Combinația mea favorită a fost ultima, cea cu desert și Ursus IPA. Desertul și berea au avut arome destul de puternice care însă nu s-au anulat, ci s-au complimentat reciproc și au rezultat într-o simfonie aromatică de ținut minte și repetat.