#CarneDiem la Antica Macelleria by Dario Cecchini

V-am povestit deja că am petrecut Paștele în Italia și v-am promis că revin cu detalii despre seara petrecută la Antica Macelleria by Dario Cecchini, în Panzano in Chianti.

Ne propusesem încă de la excursia trecută să bifăm această experiență, însă nam avut noroc pentru că era fully booked cu câteva zile înainte. Am rămas cu experiența pe ”to do list-ul” de data viitoare. Am rezervat cu două săptămâni înainte, singura varianta cu locuri libere fiind un prânz pe 7, deși ne doream o cină în seara de Paște. Cum mai vine și rândul norocului, am sunt după ce am aterizat să vedem dacă cineva s-a răzgândit și am găsit două locuri libere pe terasă. Entuziasm maxim, cu toată viteza înainte spre Panzano. Vă recomand să sunați cu cel puțin trei – patru săptămâni înainte, ca să găsiți locuri în zilele dorite, fără surprize.

Cine este Dario Cecchini

Dario Cecchini este un măcelar celebru din Italia, cunoscut pentru talentul și pasiunea sa pentru arta măcelăriei. Originar din Panzano in Chianti, în Toscana, Cecchini este a opta generație de măcelari în familia sa. Este recunoscut nu doar pentru calitatea cărnii oferită de locația sa, dar și pentru filozofia sa de a respecta fiecare bucată de carne, fără a irosi nimic.

Cecchini a devenit o figură iconică în domeniul gastronomic, promovând metode tradiționale de măcelărie și reînviind vechi rețete toscane. Restaurantul său, Antica Macelleria Cecchini, servește diverse preparate din carne de o calitate excepțională, atrăgând vizitatori din întreaga lume (doar la masa noastră erau, pe lângă italieni, și peruani, englezi, germani). Dario este recunoscut pentru ospitalitatea sa, ne-am bucurat și noi de ea încă de la intrare, când ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg și strângându-ne mâna fiecăruia în parte.

Dario Cecchini a apărut în diverse programe de televiziune și documentare, inclusiv în serialul de pe Netflix Chef’s Table (sezonul 1, episodul 2), unde filozofia și tehnicile sale în măcelărie au fost prezentate în detaliu. El a fost, de asemenea, un promotor al consumului responsabil de carne, subliniind importanța cunoașterii sursei cărnii și a modului în care animalele sunt crescute și procesate.

Carne Diem: cinci feluri cu vită la doar 50 de euro

O masă la restaurantul lui Dario, care are motto-ul Carne Diem, pe care îl vedeți inclusiv pe tricourile personalului, are prețul fix de 50 de euro și vă asigur că merită fiecare cent. Meniul este bogat, cu preparate din carne de vită (diverse piese, în funcție de zile), legume crude, garnituri gătite, vin la carafă și desert. Table mat-ul din dreptul fiecărui participant este un ghid al meniului care urmează, iar ospătarul ne-a indicat numărul aferent piesei de vită aduse la fiecare fel.

Vă las mai jos felurile de vită primite, nu mai rețin fiecare piesă, însă știu că cel mai mult mi-au plăcut tartarul de la început, foarte fresh și bine condimentat și bistecca alla fiorentina de la final.

La masă au existat și garnituri pentru cărnuri, respectiv legume crude (morcov, țelină apio, ridiche), de care chiar veți avea nevoie pentru ceva proaspăt pe lângă atâta carne, dar și fasole gătită. Între două feluri de carne, am primit și untură de porc produsă tot la măcelăria lui Dario. Vinul roșu la carafă n-a fost senzațional, ci acceptabil. Surpriza a fost din partea unui participant care cumpărase o sticlă de 5 litri de vin din regiune și a ales s-o împartă cu cine a dorit să guste.

Seara s-a încheiat cu desert care n-a fost cu carne. Chiar am glumit înainte că mă aștept să primesc un mousse de carne sau ceva similar, însă din fericire am primit un fel de pandișpan, nu foarte dulce, care mergea cu cafea. Ne mai așteptau câteva ore bune de condus, așa că ambele au fost binevenite.

Ce ne-a plăcut

Povestea, atmosfera, ospitalitatea, preparatele. Aici revin la mesajul pe care mizăm și noi la Corks, și anume că experiența în ansamblul ei este cea care contează, iar farmecul vizitei într-o locație nu constă doar în servirea unor băuturi bune sau mâncăruri de senzație, ci în întreaga experiență și în povestea care o învăluie. L-am descoperit pe Dario după ce am urmărit serialul de pe Netflix și stilul său de a-și spune povestea și pasiunea cu care vorbea despre ceea ce face au fost cele care ne-au făcut poftă să îl vedem pe viu. Mai mergem? În primă fază am zis că nu, că n-ar fi neapărat de repetat, dar apoi ne-am gândit mai bine și am vrea să vedem și cum arată un prânz. Deci, da!

Lasă un răspuns