Cramele Cotnari pariază în continuare pe soiurile românești, de data aceasta pentru gama premium NAIV, dar și pentru spumantele Millesime, prezentate în cadrul unui eveniment la wine bar-ul UVA. Gama NAIV exprimă statementul celor de la Cotnari, #doarsoiuripureromânești.
Pariul pare să fie deja câștigat, având în vedere că două dintre vinurile care ne-au umplut paharele pe 7 octombrie la UVA Wine Shop & Bar au fost medaliate recent la ediția a XIV-a Premiilor de Excelență Vinul.ro (competiția noastră fiind și prima la care au participat aceste vinuri).
Grasa de Cotnari 2021 – Medalie de Aur și distincția Best in Class
Tămâioasa Românească 2021 – Medalie de Argint.
Gama NAIV, semnată de enologii Viorel Andronic și George Maluțan și concepută împreună cu creatorul de branduri George Moisescu, a fost inspirată de puritatea soiurilor românești. Cele patru vinuri disponibile până acum sunt Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin și Fetească neagră, cărora urmează să li se alăture și o Fetească albă. Etichetele reproduc tablouri ale Biancăi Culuș.
”De ce NAIV? Pentru că suntem singurii naivi care vrem să credem că soiurile românești pot concura cu soiurile internaționale. Am ales asocierea cu arta, pentru că vinul este o artă. Astfel, am făcut asocierea între arta naivă și vinul nostru din gama NAIV.” (Ștefan Matei, Cotnari)
Pe lângă dorința companiei de a valoriza și valorifica soiurile pure românești, două necesități ale pieței au dus la conceperea gamei NAIV: nevoia Horeca de a avea un produs premium din zona Moldovei și cea a consumatorului de a bea vinuri din soiuri autohtone.
Cele două spumante din gama Millesime, obținute din două soiuri românești, Frâncușă și Grasă de Cotnari, sunt disponibile în ediții limitate de doar 5.000 de sticle, iar eticheta se va schimba în fiecare an. Cele două etichete actuale, pentru Frâncușă 2016 și Grasă 2017, sunt semnate de pictorul Sorin Ilfoveanu și sculptorul Mircea Roman. Câte 50 de sticle din fiecare au etichetele semnate de artiștii care le-au creat și vor fi vândute la licitații, exclusiv în scopuri caritabile. Spumantele sunt fermentate natural în sticle, obținute prin Méthode Traditionnelle și maturate pe drojdii 61, respectiv 49 de luni.